78 % van de Belgen bezit een woning en we staan daarmee niet eens in de Europese top 5

Meer dan driekwart van alle Belgen is eigenaar van een woning, maar ons land scoort daarmee niet eens in de Europese top 5. Cijfers omtrent huiseigenaars zijn niet makkelijk te vinden en verschillen van bron tot bron en van jaar (2002 - 2013). Toch heeft Wikipedia een ranglijst samengesteld die een goede indicatie geeft van de situatie in de meeste Europese landen en de rest van de OESO.

Wat opvalt is dat de grootste Europese economie, Duitsland, ook de grootste huurmarkt heeft. Bij onze oosterburen is niet eens 1 op 2 eigenaar van een huis. Daar is voornamelijk een historische reden voor.

Na de Tweede Wereldoorlog lag het grootste gedeelte van Duitsland gewoon in puin, met 20% van de huizen vernietigd en nog eens 2 miljoen huizen beschadigd. Mensen hadden evenmin geld om woningen te kopen en de banken stonden zeer weigerachtig tegenover het verstrekken van leningen.

De Duitse overheid vatte toen een programma aan waarbij goedkope nieuwbouwwoningen tegen lage prijzen aan de bevolking werden verhuurd. Ze sloeg daarme twee vliegen in één klap: de bouwsector beleefde gouden tijden en de woningnood werd opgelost. Het project bleek uiteindelijk een gigantisch succes en ook vandaag nog voelt de doorsnee Duitser zich comfortabel bij het huren, eerder dan bij een bezit van een woning.

Uit de cijfers mag ook worden geconcludeerd dat er niet noodzakelijk een verband bestaat tussen een gezonde economie en een baksteen in de maag. Zo heeft Spanje vandaag een werkloosheid die rond de 27% schommelt; in Duitsland zitten amper 5% mensen zonder werk.

Volgens wetenschappers van de University of Warwick heeft de immobiliënmarkt zelfs een negatief impact op de tewerkstelling. Een huiseigenaar is niet geneigd om nog langer te verhuizen voor nieuwe mogelijkheden op de arbeidsmarkt, aldus de onderzoekers. "Daardoor wordt ook de mobiliteit en de dynamiek uit de economie gehaald." De onderzoekers Oswald en Blanchflower wijzen erop dat probleemregio's zoals Spanje en Griekenland zowel een hoge graad van huisbezit als een grote werkloosheid kennen. Het tegenovergestelde is waar in naties zoals Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk.

Opmerkelijk: Zwitserland is nog een grotere huurmarkt dan Duitsland. Slechts 34% van de Zwitsers bezit een woning.

Bron:
Expre

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons