7 tips voor een zorgeloze tuin!

Een tuin aanleggen is geen éénmalige taak maar een groeiend proces. Zie het plannen van de aanleg van uw tuin als een pad naar succes.

1. Plan vooruit
Sta eens stil bij alles wat je doet in uw tuin en denk over welke taken je leuk vindt of niet. Zaken die je niet leuk vindt moet je zo veel mogelijk vermijden. Indien je het vervelend vindt om onkruid te verwijderen, denk er dan over na hoe je de hoeveelheid onkruid kunt beperken (zie volgende tip).

2. Geef onkruid geen kans
De meest vervelende en tijdrovende taak is het verwijderen van onkruid in de tuin. De oplossing hiervoor is het aanbrengen van een gepaste bodembedekking. Allerhande synthetische of natuurlijke materialen kunnen hiervoor gebruikt worden zoals compost, houtsnippers, stenen en grind.
Door planten zo dicht mogelijk bijeen te plaatsen beperkt u de hoeveelheid zonlicht waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. 

3. Plaats de juiste plant op de juiste plaats
Er bestaat geen enkele onderhoudsvrije plant, maar de juiste plant op de juiste plaats kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid werk beperkt wordt. Hou rekening met de noden van de plant: zon, schaduw, veel water, weinig water, … Plaats planten die veel zon nodig hebben niet in de schaduw en zorg ervoor dat dorstige planten zicht dicht bij de tuinslang begeven.
Vermijd het plaatsen van planten met doorns en scherpe randen op de rand van een pad of omring ze door zachtere planten om de voorbijgangers te besparen van schrammen.
Plaats planten die groot kunnen worden niet op een te kleine locatie. Dit zorgt zowel voor extra onderhoud als veiligheidsproblemen.

4. Denk twee keer na over een vijver
Een vijver kan heel mooi zijn om uw tuin op te krikken. Maar hou rekening met de vele onderhoudsproblemen die dit met zich mee kan brengen: schoonmaken in de lente, ijsvrij maken in de winter, lekken, watercirculatie, gezondheid van de vissen,…

5. Voorzie paadjes en harde ondergronden
Plaats paadjes in uw tuin met harde ondergrond die breed genoeg zijn om een rolstoelgebruiker te laten passeren. Voorzie bepaalde hoekjes van harde ondergrond en creëer op die manier verschillende gezellige terrasjes in uw tuin.

6. Vermijd kleine potjes
Potjes kunnen een grote hap uit uw tijd nemen, ze hebben namelijk dagelijks water nodig. Kies er daarom voor om een zo groot mogelijke pot te nemen en deze zo dicht mogelijk bij de tuinslang te plaatsen. Bovendien mag je niet vergeten iemand op te roepen om uw platen te bevoorraden wanneer uw enkele dagen weg bent van huis.
Gelukkig bestaan er potjes met een waterreservoir die overtollig water opvangen om later terug aan de planten te geven.

7. Verkies struiken boven bloemen
Niet alleen bloemen brengen kleur in de tuin, ook struiken en bomen kunnen hier voor zorgen. Bloemen vergen zeer veel onderhoud. Ze hebben regelmatig water nodig, dienen gesnoeid te worden en hebben nood aan bemesting.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag