7 tips om je nieuwbouwwoning binnen budget te houden

Niet dat we mensen die voor het eerst een woning bouwen willen ontmoedigen, maar het is de realiteit: het huis dat je gaat bouwen is vrijwel altijd een ‘downgrade’ van het huis dat je in gedachten hebt wanneer je voor het eerst met een architect of een bouwfirma gaat praten. En daar is maar één reden voor: budget. Er zijn nochtans manieren om bij het bouwen zelf meer uit je budget te halen.

1. Kies een simpel grondplan
Hoe eenvoudiger de vorm van je woning, hoe efficiënter de bouw. Een vierkant of rechthoekig grondplan is ideaal. Aannemers kunnen veel sneller doorwerken als ze geen rekening moeten houden met uitbouwen, hoekjes en kantjes, insprongen… Met een compact grondplan bespaar je niet alleen op werkuren, maar ook op materiaal.

2. Bouw in de hoogte
Grondwerken en funderingswerken zijn duur en een grote brok uit je budget. Het is goedkoper om hoger te bouwen dan op een grote oppervlakte. Een kleine bebouwde oppervlakte impliceert ook minder dakoppervlakte. Een dak is omwille van de complexe constructie en het arbeidsintensieve werk ook duur. Stel jezelf dus de vraag: wil je het geld aan je woning echt besteden aan een groot dak en een massa beton onder de grond of liever aan ruimte en comfort? Snel beslist, toch?

3. Bouw logisch
Centraliseer keuken, wasplaats, toiletten, badkamer… zoveel mogelijk. Wanneer het functionele blok over de verdiepingen heen dicht bij elkaar geplaatst zijn, bespaar je op leidingen en loodgietersuren. Een goede architect let hier normaliter wel op.

Vermijd ook verloren ruimtes. Een imposante inkomhal, een vide, brede gangen… kunnen mooi zijn, maar het zijn veelal verloren ruimtes. Ze zijn niet functioneel en het zijn ruimtes die je achteraf ook nodeloos gaat verwarmen en verlichten.

4. Hou de garage buiten
Elke architect of aannemer zal het bevestigen: als je nut en oppervlakte in rekening brengt, is de garage de duurste ruimte van je woning. Het neemt veel van je bewoonbare oppervlakte in beslag, brengt koude binnen en moet ook voorzien worden van een vloer, elektriciteit… Een carport aan de woning is het budgetvriendelijke alternatief.

5. Vergelijk prijzen per gemeente
Er zijn goede redenen om in de stad te gaan wonen: overal dichtbij, openbaar vervoer, fietsbare afstanden, veel scholen, sportclubs… Maar bouwen in de stad is duur. Een stuk grond net buiten de stad is vaak een pak goedkoper. En ook daar zijn grote verschillen per gemeente. Enkele kilometers kunnen gemakkelijk een verschil maken van een paar tienduizend euro. Wat je uitspaart op je bouwgrond kan je in je woning investeren.

6. Steek zelf de handen uit de mouwen
Misschien wel de meest logische manier om te besparen is zoveel mogelijk zelf doen. Super wanneer je zelf een muur kunt metsen, een gevel kunt voegen, of elektriciteit kan leggen. Maar ook als je daar geen pap van hebt gegeten, kan je je nuttig maken op de werf. Geen enkele aannemer zal nee zeggen, wanneer je voorstelt bakstenen aan te dragen, cement te maken, sleuven voor leidingen te graven…

7. Bouw toekomstgericht
En tot slot: denk bij het bouwen van een woning niet alleen aan je huidige budget maar ook aan je portemonnee later. Bouw energiezuinig. Wie nu investeert in goede isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler, zal zichzelf daar op lange termijn een groot plezier mee doen.

Bron:
Investr


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag