7 tips om je nieuwbouwwoning binnen budget te houden

Niet dat we mensen die voor het eerst een woning bouwen willen ontmoedigen, maar het is de realiteit: het huis dat je gaat bouwen is vrijwel altijd een ‘downgrade’ van het huis dat je in gedachten hebt wanneer je voor het eerst met een architect of een bouwfirma gaat praten. En daar is maar één reden voor: budget. Er zijn nochtans manieren om bij het bouwen zelf meer uit je budget te halen.

1. Kies een simpel grondplan
Hoe eenvoudiger de vorm van je woning, hoe efficiënter de bouw. Een vierkant of rechthoekig grondplan is ideaal. Aannemers kunnen veel sneller doorwerken als ze geen rekening moeten houden met uitbouwen, hoekjes en kantjes, insprongen… Met een compact grondplan bespaar je niet alleen op werkuren, maar ook op materiaal.

2. Bouw in de hoogte
Grondwerken en funderingswerken zijn duur en een grote brok uit je budget. Het is goedkoper om hoger te bouwen dan op een grote oppervlakte. Een kleine bebouwde oppervlakte impliceert ook minder dakoppervlakte. Een dak is omwille van de complexe constructie en het arbeidsintensieve werk ook duur. Stel jezelf dus de vraag: wil je het geld aan je woning echt besteden aan een groot dak en een massa beton onder de grond of liever aan ruimte en comfort? Snel beslist, toch?

3. Bouw logisch
Centraliseer keuken, wasplaats, toiletten, badkamer… zoveel mogelijk. Wanneer het functionele blok over de verdiepingen heen dicht bij elkaar geplaatst zijn, bespaar je op leidingen en loodgietersuren. Een goede architect let hier normaliter wel op.

Vermijd ook verloren ruimtes. Een imposante inkomhal, een vide, brede gangen… kunnen mooi zijn, maar het zijn veelal verloren ruimtes. Ze zijn niet functioneel en het zijn ruimtes die je achteraf ook nodeloos gaat verwarmen en verlichten.

4. Hou de garage buiten
Elke architect of aannemer zal het bevestigen: als je nut en oppervlakte in rekening brengt, is de garage de duurste ruimte van je woning. Het neemt veel van je bewoonbare oppervlakte in beslag, brengt koude binnen en moet ook voorzien worden van een vloer, elektriciteit… Een carport aan de woning is het budgetvriendelijke alternatief.

5. Vergelijk prijzen per gemeente
Er zijn goede redenen om in de stad te gaan wonen: overal dichtbij, openbaar vervoer, fietsbare afstanden, veel scholen, sportclubs… Maar bouwen in de stad is duur. Een stuk grond net buiten de stad is vaak een pak goedkoper. En ook daar zijn grote verschillen per gemeente. Enkele kilometers kunnen gemakkelijk een verschil maken van een paar tienduizend euro. Wat je uitspaart op je bouwgrond kan je in je woning investeren.

6. Steek zelf de handen uit de mouwen
Misschien wel de meest logische manier om te besparen is zoveel mogelijk zelf doen. Super wanneer je zelf een muur kunt metsen, een gevel kunt voegen, of elektriciteit kan leggen. Maar ook als je daar geen pap van hebt gegeten, kan je je nuttig maken op de werf. Geen enkele aannemer zal nee zeggen, wanneer je voorstelt bakstenen aan te dragen, cement te maken, sleuven voor leidingen te graven…

7. Bouw toekomstgericht
En tot slot: denk bij het bouwen van een woning niet alleen aan je huidige budget maar ook aan je portemonnee later. Bouw energiezuinig. Wie nu investeert in goede isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler, zal zichzelf daar op lange termijn een groot plezier mee doen.

Bron:
Investr

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons