6 verplichte regels bij het vervangen van je brievenbus!

De locatie

Je dient je brievenbus te plaatsen waar de openbare weg eindigt en jouw eigendom begint. In een appartementsgebouw kan dit aan de voordeur, maar net zo goed in een makkelijk toegankelijke inkomhal op het gelijkvloers.

Bereikbaar

In het ministerieel besluit rond brievenbussen is ook opgenomen dat de brievenbus vlot bereikbaar dient te zijn. De postbode moet dus niet eerst klimmen, kruipen of zijn/haar leven wagen om tot bij je brievenbus te geraken.

Gleuf

De opening van je brievenbus is gebonden aan een standaardmaat. Je gleuf moet 3 cm hoog en 23 cm breed zijn. Zo kan er geen post uit ontvreemd worden en is de opening toch groot genoeg om er vlot de post in kwijt te kunnen. Weet dat je gleuf van je brievenbus qua hoogte zich het best ergens tussen de 70 en 170 cm van de grond situeert.

Grootte

Zorg dat er minstens een A4 enveloppen in de brievenbus kan, zonder dat deze dubbel geplooid dient te worden.

Nummer

Je huisnummer moet duidelijk zichtbaar zijn vanop de straat. Het spreekt voor zich dat je de bussen voorziet van een logische nummering en je de bus voorziet van je naam.

Wat als je de regels niet volgt?

Als je de regels niet volgt, kan het zijn dat je geen post meer ontvangt. Geen angst, je krijgt eerst een 2-tal waarschuwingen. Bovendien heb je dan nog een periode om je brievenbus in orde te brengen. Krijg je toch geen post meer, weet dan dat je post 15 dagen wordt bijgehouden op het postkantoor. Tijd genoeg dus om je in regel te stellen.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons