Slim sparen: 6 tips voor een lagere water- en elektriciteitsfactuur

Deze 6 ecologische producten zijn hun investering meer dan waard: je verbruikt zo minder water en energie. Beter voor het milieu én je portefeuille!

1. Go eco
Geef je sanitair een eco-upgrade. Verschillende sanitairhandelaars bieden een speciaal ecologisch gamma aan waarmee je heel wat water kunt besparen. Zo verkoopt Hansgrohe mengkranen en douches met EcoSmart-technologie die 60% minder water verbruiken dan andere producten. En dat gedaalde warmwaterverbruik zorgt dan weer voor minder energie én dus lagere kosten. 

2. Zacht water = zachte factuur
Investeer in een waterverzachter: die verwijdert een teveel aan kalk uit het leidingwater en voorkomt kalkvorming op de verwarmingselementen van wasmachine, vaatwasser en boiler – wat je heel wat energie uitspaart. Met zacht water heb je trouwens tot 50% minder (vaat)wasmiddel nodig én blijven de vezels in je kleding zacht en je kledingstukken dus langer nieuw. 

3. In de put
Een Belg verbruikt gemiddeld 110 liter water per dag, maar zeker de helft ervan kun je makkelijk vervangen door regenwater! Een regenwaterrecuperatiesysteem is milieuvriendelijk én zorgt voor veel zachter water. Ongefilterd regenwater kun je makkelijk gebruiken voor het buitenkraantje en toiletten, gefilterd regenwater is perfect voor de wasmachine, vaatwasser, douche en wastafels. 

4. Neem de leiding
Isoleer je leidingen die buiten het geïsoleerde deel van je huis liggen. Maak ze ook zo kort mogelijk, dan blijft het water op temperatuur tijdens het transport naar de tappunten. 

5. Warmte op zonne-energie
Wist je dat je ruim de helft van het water dat je gebruikt, verwarmt? En dat kost heel wat energie. Kies daarom liever voor een ecologische oplossing, zoals een zonneboiler of warmtepompboiler. 

6. Zuinig op het toilet
Kies een waterbesparend toilet met 2 knoppen of een stopknop. Óf maak je oude toilet zuiniger: vul een tweeliterfles met steentjes of zand en stop hem in je reservoir. Zo bespaart een gezin van 5 gemiddeld maar liefst 1325 liter (!) water per maand!

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons