Slim sparen: 6 tips voor een lagere water- en elektriciteitsfactuur

Deze 6 ecologische producten zijn hun investering meer dan waard: je verbruikt zo minder water en energie. Beter voor het milieu én je portefeuille!

1. Go eco
Geef je sanitair een eco-upgrade. Verschillende sanitairhandelaars bieden een speciaal ecologisch gamma aan waarmee je heel wat water kunt besparen. Zo verkoopt Hansgrohe mengkranen en douches met EcoSmart-technologie die 60% minder water verbruiken dan andere producten. En dat gedaalde warmwaterverbruik zorgt dan weer voor minder energie én dus lagere kosten. 

2. Zacht water = zachte factuur
Investeer in een waterverzachter: die verwijdert een teveel aan kalk uit het leidingwater en voorkomt kalkvorming op de verwarmingselementen van wasmachine, vaatwasser en boiler – wat je heel wat energie uitspaart. Met zacht water heb je trouwens tot 50% minder (vaat)wasmiddel nodig én blijven de vezels in je kleding zacht en je kledingstukken dus langer nieuw. 

3. In de put
Een Belg verbruikt gemiddeld 110 liter water per dag, maar zeker de helft ervan kun je makkelijk vervangen door regenwater! Een regenwaterrecuperatiesysteem is milieuvriendelijk én zorgt voor veel zachter water. Ongefilterd regenwater kun je makkelijk gebruiken voor het buitenkraantje en toiletten, gefilterd regenwater is perfect voor de wasmachine, vaatwasser, douche en wastafels. 

4. Neem de leiding
Isoleer je leidingen die buiten het geïsoleerde deel van je huis liggen. Maak ze ook zo kort mogelijk, dan blijft het water op temperatuur tijdens het transport naar de tappunten. 

5. Warmte op zonne-energie
Wist je dat je ruim de helft van het water dat je gebruikt, verwarmt? En dat kost heel wat energie. Kies daarom liever voor een ecologische oplossing, zoals een zonneboiler of warmtepompboiler. 

6. Zuinig op het toilet
Kies een waterbesparend toilet met 2 knoppen of een stopknop. Óf maak je oude toilet zuiniger: vul een tweeliterfles met steentjes of zand en stop hem in je reservoir. Zo bespaart een gezin van 5 gemiddeld maar liefst 1325 liter (!) water per maand!


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag