Ga je renoveren? Onthou dan deze 6 tips

Dat de Belg een baksteen in de maag heeft, is genoegzaam bekend. Elke dag beginnen ontelbare gezinnen aan de renovatie van hun woning. We lijsten alvast een paar praktische tips op om ook uw renovatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en alles netjes op tijd rond te krijgen.

1. Breng op voorhand het kostenplaatje in kaart
Reken op voorhand de kosten uit, houd wat reserve over en tel grondig na. Bepaal het bedrag dat je kan en wil investeren en houd je eraan. En ja, die kleine marge is echt wel noodzakelijk wil je niet krap komen te zitten tijdens de werken. Een gewaarschuwd man/vrouw is er 2 waard. 

2. Prik een einddatum
Niets stimuleert beter dan een punt om naar toe te werken. Prikken dus die einddatum! Spreek dit ook duidelijk af met de aannemer(s). Volg het nauwgezet op en houdt alle partijen scherp. 

3. Stel een overkoepelend plan op
Zorg voor een overzichtelijk stappenplan. Wie doet wat en wanneer? Zo klopt het hele plaatje en loopt elk stap naadloos in de andere over. Hou aannemers aan deze data, zo beperk je vertragingen tot een minimum en volgt alles mekaar netjes op. Een zorgvuldig opgesteld schema voorkomt problemen. 

4. Wat doe je zelf?
Nee, je bent superman niet. Schat in wat je zelf aankan, waar je helpende handen voor nodig hebt en wat je doorschuift naar vakmensen en aannemers. Overschat jezelf niet en nee, niet iedereen staat te springen om te helpen. 

5. Werk alles af
Pak ruimte na ruimte en project na project aan en werk eerst alles netjes af. Laat je niet verleiden tot alles tegelijkertijd. Binnen de kortste keren zwalp je van links naar rechts, is geen enkele ruimte tot in de puntjes afgewerkt en heb je het gevoel steeds in verbouwingen te zitten. 

6. Ontspan en doe eens wat anders
Ga je verbouwen voor en na je dagtaak, in de weekends en tijdens vakanties? Calculeer voldoende rust in, ontspan voldoende en doe geregeld iets helemaal anders. Renoveren vreet energie en dat wil je niet op mekaar uitwerken. Soms steekt het niet op een dag. 

Geef je huis of appartement een volledige make-over maar pak het verstandig aan. Bovenstaande tips zitten je alvast een eindje op weg. En vergeet vooral niet te genieten van je woning!

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons