5 tips om je leegstaande woning winterproof te maken

Het heeft lang geduurd, maar de winter lijkt dan toch in het land te zijn. De koude die de winterperiode met zich meebrengt, heeft alleszins een effect op leegstaand vastgoed. Om eventuele schade te vermijden geeft Filip Dewaele van Dewaele Groep een aantal tips om je leegstaande woning winterklaar te maken.

1. Verwijder bladeren uit de dakgoten
Filip Dewaele: “Herfstbladeren kunnen heel wat schade berokkenen bij leegstaande panden. Ze zorgen voor verstopte dakgoten en regenafvoerbuizen. Hierdoor kan smeltende sneeuw niet goed weglopen, en is de kans op bevriezen reëel. Zo kunnen er scheuren in de dakbedekking ontstaan die op hun beurt voor lekkages zorgen.” 

2. Sluit (buiten)kranen af en ledig de leidingen
“In de winterperiode is er een grote kans op vorst,” zegt Dewaele. “Het is daarom van belang om tijdig je (buiten)kranen af te sluiten. De waterleidingen laat je het best leeglopen via de aftapkraan. Kan je de buitenkraan niet dichtdraaien? Bind er dan een aantal doeken rond die ter bescherming dienen.”

3. Verlucht tegen schimmel
“Als je ramen voorzien zijn van inbraakbeveiliging dan is het aangeraden om deze een stukje te openen en je luiken dicht te doen. Als je woning helemaal wordt afgesloten terwijl er nog warme vochtige lucht aanwezig is, kan er namelijk condensatie ontstaan. Daarnaast voorkom je schimmels door je koelkast leeg te maken en de deur open te laten staan.”

4. Vermijd dat je woning een kraakpand wordt
“Tijdens deze koude winterdagen zijn er heel wat mensen op zoek naar een dak boven hun hoofd,” aldus Filip Dewaele. “We moeten die mensen zeker helpen, maar je moet vermijden dat je leegstaande pand een kraakwoning wordt. Voorkom een kraak door het plaatsen van camera’s of een alarm.”

5. En vergeet niet tijdig je brievenbus leeg te maken
“Het heeft misschien niet meteen met de vrieskoude te maken, maar het is wel degelijk belangrijk: maak je brievenbus af en toe leeg, ook van een leegstaande woning. Wanneer je pand te koop staat, is het van belang dat het er altijd verzorgd uitziet. Voorkom daarom ophopende post. Zo krijgt het pand niet de indruk dat het mogelijk al een lange tijd niet bewoond is.” 

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons