5 tips om je leegstaande woning winterproof te maken

Het heeft lang geduurd, maar de winter lijkt dan toch in het land te zijn. De koude die de winterperiode met zich meebrengt, heeft alleszins een effect op leegstaand vastgoed. Om eventuele schade te vermijden geeft Filip Dewaele van Dewaele Groep een aantal tips om je leegstaande woning winterklaar te maken.

1. Verwijder bladeren uit de dakgoten
Filip Dewaele: “Herfstbladeren kunnen heel wat schade berokkenen bij leegstaande panden. Ze zorgen voor verstopte dakgoten en regenafvoerbuizen. Hierdoor kan smeltende sneeuw niet goed weglopen, en is de kans op bevriezen reëel. Zo kunnen er scheuren in de dakbedekking ontstaan die op hun beurt voor lekkages zorgen.” 

2. Sluit (buiten)kranen af en ledig de leidingen
“In de winterperiode is er een grote kans op vorst,” zegt Dewaele. “Het is daarom van belang om tijdig je (buiten)kranen af te sluiten. De waterleidingen laat je het best leeglopen via de aftapkraan. Kan je de buitenkraan niet dichtdraaien? Bind er dan een aantal doeken rond die ter bescherming dienen.”

3. Verlucht tegen schimmel
“Als je ramen voorzien zijn van inbraakbeveiliging dan is het aangeraden om deze een stukje te openen en je luiken dicht te doen. Als je woning helemaal wordt afgesloten terwijl er nog warme vochtige lucht aanwezig is, kan er namelijk condensatie ontstaan. Daarnaast voorkom je schimmels door je koelkast leeg te maken en de deur open te laten staan.”

4. Vermijd dat je woning een kraakpand wordt
“Tijdens deze koude winterdagen zijn er heel wat mensen op zoek naar een dak boven hun hoofd,” aldus Filip Dewaele. “We moeten die mensen zeker helpen, maar je moet vermijden dat je leegstaande pand een kraakwoning wordt. Voorkom een kraak door het plaatsen van camera’s of een alarm.”

5. En vergeet niet tijdig je brievenbus leeg te maken
“Het heeft misschien niet meteen met de vrieskoude te maken, maar het is wel degelijk belangrijk: maak je brievenbus af en toe leeg, ook van een leegstaande woning. Wanneer je pand te koop staat, is het van belang dat het er altijd verzorgd uitziet. Voorkom daarom ophopende post. Zo krijgt het pand niet de indruk dat het mogelijk al een lange tijd niet bewoond is.” 

Bron:
Habitos


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag