5 tips om langer thuis te kunnen blijven wonen


De meeste senioren blijven graag zo lang mogelijk thuis wonen in hun vertrouwde omgeving. Met deze simpele tips en zaken waar je rekening mee kan houden bij het bouwen, verbouwen of verhuizen, maak je dit vaak al net iets langer mogelijk...


1. Kies voor veiligheid

Kijk uit met losliggende matten of tapijten, een uitschuiver is immers snel gebeurd. Verwijder ze uit de woning of zorg voor tapijten met een anti-sliplaag. Ook losliggende draden en kabels worden maar beter netjes weggewerkt. 


Een ander aspect is de persoonlijke veiligheid. Je bent kwetsbaarder als oudere, voorzie dus zeker een spionnetje in de deur of een goede videofoon. Je zal je er een stuk veiliger door voelen. 


2. Zo weinig mogelijk niveauverschillen en drempels

Drempels, trappen en niveauverschillen zijn een nachtmerrie voor mensen die slecht te been zijn. Hou er dus bij de aankoop van je woning of bij de verbouwingen ervan rekening mee. Indien je niet om een trap heen kan, zorg dan dat deze klaar is voor een traplift moest het nodig worden. Een brede, ruime trap geniet zeker de voorkeur. 


3. Een aangepaste badkamer

Gladde vloeren zijn typisch aan badkamers. Vang dit op met anti-slipmatten of zelfs anti-sliptegels. Zorg voor een douchecabine zonder drempel en met de nodige handvaten, zodat je er makkelijk in en uit kan. Ook een verstelbare douchekop is een aanrader. Kies voor gemakkelijke kranen die je zonder al te veel kracht kan aan- en uitzetten. Een douchestoel kan op latere leeftijd zeker een meerwaarde betekenen. 


4. Maak je toilet toegankelijk

Zorg dat je toilet zowel overdag als ’s nachts vlot bereikbaar is. Een lichtspoor naar het toilet kan ’s nachts een hele hulp betekenen en kleine ledlampjes aan de muur kunnen wonderen doen. Zorg bovendien dat je toilet wat hoger is dan standaard, dat maakt het gebruik makkelijker. Bij een hangtoilet hang je het toilet eenvoudigweg wat hoger aan de muur en ook steunbeugels zorgen voor extra comfort. 


5. Voorzie voldoende ‘open’ ruimte

Meubels kunnen op latere leeftijd heuse obstakels worden en de bewegingsvrijheid belemmeren. Maak dus op tijd wat ruimte voor jezelf. Zorg ook voor voldoende brede binnendeuren. Zo kan er een rolstoel door, maar ook ander materiaal kan zo makkelijker binnen en buiten. 


Vaak zijn deze ingrepen eenvoudig door te voeren in je bestaande woning. Dringt een verhuis zich toch op, dan kan je alvast met deze tips rekening houden. 


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag