5 tips om het juiste keukenwerkblad te kiezen

Je bent misschien Jeroen Meus niet, maar je wilt wel het beste werkblad voor je keuken: mooi, handig en duurzaam. Keuze zat. Er zijn allerlei materialen, kleuren en diktes mogelijk. Elk type heeft voor- en nadelen. O!Blog tipt dat je je best laat leiden door 2 dingen: je budget en je levensstijl. Want een hobbykok verwacht misschien iets anders dan een designfan.

In de toonzaal ziet elk werkblad er geweldig uit. De vraag is: blijft dat jaren zo? Veel hangt af van de manier waarop je iets gebruikt.

Een paar vuistregels:

1. Voldoende ruimte
Zorg eerst en vooral voor een voldoende groot werkblad. Kook en bak je dolgraag, dan heb je niets aan een half metertje werkruimte.

2. Vegen en vlekken?
Denk al van bij de aanschaf aan praktische zaken, zoals onderhoud. Heb je kinderen, dan zijn materialen waarop je gauw vingers en vlekken ziet (glas of inox bijvoorbeeld) niet zo handig. Kun je absoluut niet tegen krassen in je werkblad? Dan zijn inox en hout minder geschikt.

3. Hittebestendig
Kook en bak je graag, kies dan een hittebestendig werkblad (bv. natuursteen of keramisch). Hete potten, ovenschotels of taarten kun je dan gewoon op het werkblad zetten.

4. Hygiëne
Erg op hygiëne gesteld? Opteer voor een antibacterieel materiaal zoals inox en composiet.

5. Kostprijs
Voor de duurzaamste materialen betaal je het meest. Een keukenwerkblad in keramisch materiaal, composiet, graniet of natuursteen is ongeveer 3 keer zo duur als een werkblad in kunststof.

Let ook op de kostprijs van de inbouw. Een spoelbak inbouwen in graniet is veel duurder dan in composiet.

De pro’s en con’s van diverse materialen

Hout
Vroeger werden werkbladen voor keukens bijna altijd uit hout vervaardigd. Tegenwoordig is hout iets minder populair. Het geeft de keuken weliswaar een natuurlijke uitstraling, maar het is niet krasvrij en ook niet echt vocht- en hittebestendig. 

Kunststof
Keukenwerkbladen in kunststof zijn goedkoop en toch degelijk. Die van Leicht, het merk dat Van Marcke verdeelt, worden geperst uit lagen hars en papier. Het resultaat is een harde en duurzame plaat, beschikbaar in diverse kleuren en diktes. Zelfs in houtlook. Wel wat uitkijken met hete potten en met scherpe materialen.

Composiet
Composiet is een trendy materiaal, samengesteld uit kwarts, verf en lijm. Het is bijzonder sterk, slijtvast en krasbestendig. In principe is het ook hittebestendig, maar hete potten kunnen toch voor wat verkleuring zorgen. Composiet is ook veel makkelijker te verwerken dan graniet of natuursteen.

Inox
Houd je van een industriële look? Dan is een werkblad in inox iets voor jou. Inox is hitte- en vochtbestendig. Wel komen er snel krassen op. Het hangt er maar van af of je dat erg vindt of niet.

Natuursteen
Er bestaan veel soorten natuursteen: graniet, marmer, blauwe hardsteen of kwartsiet, ruw of gepolijst. Natuursteen is een duur en duurzaam materiaal. Het geeft je keuken een luxueuze, vaak wat rustieke uitstraling. Een keukenwerkblad in natuursteen is hitte- en krasbestendig. Wel zijn de meeste soorten natuursteen licht poreus. Vocht kan binnendringen en vlekken nalaten. Gepolierde versies van graniet en marmer zijn beter tegen vlekken bestand.

Keramisch
Wil je betalen voor topkwaliteit, dan is ook een keramisch werkblad een optie. Het oogt bijzonder fraai. Het materiaal is harder dan graniet. Het is hitte-, vlek-, en krasbestendig. Wel opletten met zuren, chemische producten en harde schuurponsjes. Ook wat uitkijken met scherpe voorwerpen die hard op het werkblad zouden vallen.

Bron:
Oblog.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag