5 tips om goedkoper te bouwen

Het is de droom van iedere Belg: een eigen huis, een plek onder de zon. Sommige kopen liever een woning, terwijl andere verkiezen om er zelf één uit de grond te stampen. Maar hoe kan je dat goedkoper doen?

1. Doe het zelf
Vanzelfsprekend is het niet mogelijk om alles volledig zelf te doen, maar door hier en daar een handje toe te steken, kan je het werk van de vakmannen lichter maken waardoor ze minder uren moeten kloppen. Hoe minder uren ze moeten presteren, hoe minder je moet betalen.

Heb je het geluk en ben je een handige harry dan kan je nog meer besparen. Zo is het perfect mogelijk om zelf je woning te verven of te behangen, dakisolatie te plaatsen of andere afwerkingen te verichten.

Twijfel je aan je kunnen, neem dan geen risico's. Laat de professionele taken over aan een vakman. Een fout rechtzetten kost ook geld.

2. Denk klein
Voor vele Belgen is het reeds geen geheim meer dat klein bouwen verscheidene voordelen biedt. Het huis van een gemiddelde Belg is ongeveer 105 vierkante meter groot. Het is niet alleen goedkoper om een kleiner huis te bouwen, ook je energieverbruik zal gevoelig lager liggen. Een kleinere oppervlakte is namelijk veel gemakkelijker te verwarmen.

3. Gebruik duurzaam materiaal
In aankoop zal je meer op tafel moeten leggen voor de aankoop van duurzaam materiaal zoals vinyl gevelbeplating, maar op termijn zal je voordeel halen uit dergelijk materialen. Ze zijn vaak veel duurzamer en slijtvast. Op termijn bespaar je met andere woorden op herstelling-en onderhoudskosten.

4. Maak duidelijke afspraken met de aannemer
Bepaal op voorhand een prijs met een aannemer zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zorg dat de gemaakte afspraken op papier staan. Als je toch op safe wilt spelen, is het verstandig om een geldreserve aan te leggen van minimum 20 procent.

5. Ga voor een eenvoudige woning
Hanteer zo veel mogelijk standaardmaten en maak gebruik van rechtlijnige lijnen. Heb je plannen om later je huis te verkopen dan doe je er goed aan om die niet te eigenzinnig te bouwen. Mensen laten zich snel afschrikken door 'speciale' woningen. Vermijd zo veel mogelijk tierlantijntjes die de bouwprijs de lucht injagen.

Bron: MoneyTalk


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag