5 tips om goedkoper te bouwen

Het is de droom van iedere Belg: een eigen huis, een plek onder de zon. Sommige kopen liever een woning, terwijl andere verkiezen om er zelf één uit de grond te stampen. Maar hoe kan je dat goedkoper doen?

1. Doe het zelf
Vanzelfsprekend is het niet mogelijk om alles volledig zelf te doen, maar door hier en daar een handje toe te steken, kan je het werk van de vakmannen lichter maken waardoor ze minder uren moeten kloppen. Hoe minder uren ze moeten presteren, hoe minder je moet betalen.

Heb je het geluk en ben je een handige harry dan kan je nog meer besparen. Zo is het perfect mogelijk om zelf je woning te verven of te behangen, dakisolatie te plaatsen of andere afwerkingen te verichten.

Twijfel je aan je kunnen, neem dan geen risico's. Laat de professionele taken over aan een vakman. Een fout rechtzetten kost ook geld.

2. Denk klein
Voor vele Belgen is het reeds geen geheim meer dat klein bouwen verscheidene voordelen biedt. Het huis van een gemiddelde Belg is ongeveer 105 vierkante meter groot. Het is niet alleen goedkoper om een kleiner huis te bouwen, ook je energieverbruik zal gevoelig lager liggen. Een kleinere oppervlakte is namelijk veel gemakkelijker te verwarmen.

3. Gebruik duurzaam materiaal
In aankoop zal je meer op tafel moeten leggen voor de aankoop van duurzaam materiaal zoals vinyl gevelbeplating, maar op termijn zal je voordeel halen uit dergelijk materialen. Ze zijn vaak veel duurzamer en slijtvast. Op termijn bespaar je met andere woorden op herstelling-en onderhoudskosten.

4. Maak duidelijke afspraken met de aannemer
Bepaal op voorhand een prijs met een aannemer zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zorg dat de gemaakte afspraken op papier staan. Als je toch op safe wilt spelen, is het verstandig om een geldreserve aan te leggen van minimum 20 procent.

5. Ga voor een eenvoudige woning
Hanteer zo veel mogelijk standaardmaten en maak gebruik van rechtlijnige lijnen. Heb je plannen om later je huis te verkopen dan doe je er goed aan om die niet te eigenzinnig te bouwen. Mensen laten zich snel afschrikken door 'speciale' woningen. Vermijd zo veel mogelijk tierlantijntjes die de bouwprijs de lucht injagen.

Bron: MoneyTalk

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons