5 tips om goedkoper te bouwen

Het is de droom van iedere Belg: een eigen huis, een plek onder de zon. Sommige kopen liever een woning, terwijl andere verkiezen om er zelf één uit de grond te stampen. Maar hoe kan je dat goedkoper doen?

1. Doe het zelf
Vanzelfsprekend is het niet mogelijk om alles volledig zelf te doen, maar door hier en daar een handje toe te steken, kan je het werk van de vakmannen lichter maken waardoor ze minder uren moeten kloppen. Hoe minder uren ze moeten presteren, hoe minder je moet betalen.

Heb je het geluk en ben je een handige harry dan kan je nog meer besparen. Zo is het perfect mogelijk om zelf je woning te verven of te behangen, dakisolatie te plaatsen of andere afwerkingen te verichten.

Twijfel je aan je kunnen, neem dan geen risico's. Laat de professionele taken over aan een vakman. Een fout rechtzetten kost ook geld.

2. Denk klein
Voor vele Belgen is het reeds geen geheim meer dat klein bouwen verscheidene voordelen biedt. Het huis van een gemiddelde Belg is ongeveer 105 vierkante meter groot. Het is niet alleen goedkoper om een kleiner huis te bouwen, ook je energieverbruik zal gevoelig lager liggen. Een kleinere oppervlakte is namelijk veel gemakkelijker te verwarmen.

3. Gebruik duurzaam materiaal
In aankoop zal je meer op tafel moeten leggen voor de aankoop van duurzaam materiaal zoals vinyl gevelbeplating, maar op termijn zal je voordeel halen uit dergelijk materialen. Ze zijn vaak veel duurzamer en slijtvast. Op termijn bespaar je met andere woorden op herstelling-en onderhoudskosten.

4. Maak duidelijke afspraken met de aannemer
Bepaal op voorhand een prijs met een aannemer zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zorg dat de gemaakte afspraken op papier staan. Als je toch op safe wilt spelen, is het verstandig om een geldreserve aan te leggen van minimum 20 procent.

5. Ga voor een eenvoudige woning
Hanteer zo veel mogelijk standaardmaten en maak gebruik van rechtlijnige lijnen. Heb je plannen om later je huis te verkopen dan doe je er goed aan om die niet te eigenzinnig te bouwen. Mensen laten zich snel afschrikken door 'speciale' woningen. Vermijd zo veel mogelijk tierlantijntjes die de bouwprijs de lucht injagen.

Bron: MoneyTalk

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons