5 tips bij een particuliere vastgoedinvestering

In de loop der jaren een spaartpotje opgebouwd dat je verstandig wil investeren? De Belg en vastgoed is al heel wat jaren een goed huwelijk. Oximo helpt je alvast op weg met 5 tips waar je rekening mee kan houden bij de aankoop van huis of appartement om door te verkopen/verhuren.

1. De ligging is essentieel

Koop je een pand op een toplocatie, dan is de kans op waardeverlies quasi nihil. Er zullen altijd kopers of huurders zijn. Uiteraard zijn deze panden in aankoop vaak ook een heel stuk prijziger. Een goede kennis van de buurt/regio kan van grote waarde zijn. Grote wijzigingen in de omgeving van het pand kunnen de waarde serieus beïnvloeden, zowel positief als negatief. Heb je tijd en geduld, dan kan een investering met het oog op langere termijn zeker een stevig rendement met zich meebrengen. Verken alleszins de buurt en informeer je grondig. 

2. Hou de doelgroep in het achterhoofd

Je kan uiteraard investeren in een peperduur appartement of een villa, maar die zijn vaak moeilijker te verhuren/verkopen. Je mikt beter op jonge gezinnen die voor het eerst gaan huren, op jongeren of net op ouderen die kleiner willen gaan wonen. Deze markt is veel breder en je geraakt sneller van je pand vanaf dan in het hogere segment. 

3. Kwaliteit van het vastgoed

Uiteraard is de staat van je appartement of huis ook belangrijk. Bereken op voorhand de kosten en zorg dat je deze op een redelijke termijn kan recuperen met de huuropbrengsten. Een instapklaar pand brengt vanaf de eerste dag rendement op. 

4. Sla toe op het juiste moment

Eigenlijk is er niet echt een goed of slecht moment: kansen zijn er altijd op de vastgoedmarkt. De historisch lage rentes momenteel vormen natuurlijk een extra pluspunt waar je van kan profiteren. Verschillende aanbieders vergelijken kan je heel wat opleveren, speel ze gerust tegen mekaar uit. Uitstappen doe je natuurlijk bij voorkeur als de waarde van het vastgoed in de lift zit. 

5. Schakel emoties uit

Je koopt nooit een pand op basis van je emoties, probeer deze dus te onderdrukken. Het gaat om het potentiële rendement. Meetbare criteria zoals ligging, bezettingsgraad en meerwaardepotentieel zijn relevant of je er zelf in zou willen wonen niet. 

Hou alvast bovenstaande 5 tips in het achterhoofd als je toe wil slaan op de vastgoedmarkt. Investeren in vastgoed staat nog altijd voor een zeker rendement en blijft een verstandige investering. 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons