5 misvattingen over zonneboilers

Misverstand 1: als de zon niet schijnt, heb je geen warm water


Een zonneboiler werkt niet via zonnewarmte, maar via zonlicht. Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een boiler. De zonnecollectoren plaats je op je dak,  gevel of op de grond en vangen het zonlicht op. Met de energie hiervan verwarmt het de vloeistof op die door de collectoren stroomt. Via een pomp gaat de opgewarmde vloeistof naar je boiler en via een warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het sanitair water. Dus ook in putje winter of bij bewolkt weer kan je met een zonneboiler je sanitair water opwarmen.

Misverstand 2: voor een zonneboiler moet je je hele verwarmingsinstallatie vervangen


Je hoeft geen ingrijpende werken uit te voeren als je een zonneboiler plaatst. Je verwarmingsketel kan je gewoon behouden en de boiler plaats je ernaast. Als er niet voldoende zonlicht is, verwarmt je ketel het sanitair water tot op de gewenste temperatuur.

Misverstand 3: zonnecollectoren gaan snel stukZonnecollectoren bestaan meestal uit borosilicaatglas en voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Dit veiligheidsglas is zelfreinigend, warmt niet op en is bestand tegen hevige regen en hagel. Zelfs tegen de impact van een voetbal.

Misverstand 4: zonnecollectoren vergen veel onderhoud


De vloeistof die voor de warmteoverdracht zorgt tussen de collectoren en de boiler bestaat uit een mengsel van antivriesproduct en water. Deze vloeistof moet maar een keer om de drie jaar gecontroleerd en eventueel vervangen worden. Een zonneboiler gaat makkelijk 25 jaar mee. In die periode zal je misschien de pomp of het expansievat eens moeten vervangen.

Misverstand 5: investering brengt niet op


Een goede richtprijs voor een complete zonneboilerinstallatie is 1.000 euro/m² zonnecollectoren, inclusief plaatsing. Voor een gemiddeld gezin volstaat 5 m² zonnecollectoren. Je investeert dus gemiddeld 5.000 euro. In Vlaanderen kan je aanspraak maken op een premie tot 2.750 euro, in Brussel tot 2.500 euro en in Wallonië tot maximaal 3.000 euro. Zo heb je een zonneboilerinstallatie soms al terugverdiend op minder dan zes jaar tijd. Collectoren die naar het zuiden gericht zijn in een hoek van 45° leveren het meeste rendement op.

Bron
Livios

Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag