4 tips voor wie een ‘huis op papier’ koopt


Sta je op het punt een nieuwbouw te kopen die nog gebouwd moet worden? Geweldig, al valt er jammer genoeg nog weinig te bezichtigen. Er komt best wel wat kijken bij het kopen van een ‘huis op papier’. Tegenwoordig kan er al heel wat gevisualiseerd worden, maar houd zeker ook rekening met onderstaande tips.


1. Zorg dat je goed geïnformeerd bent


Een nieuwbouw kopen is een hele uitdaging. Alles mag dan wel gloednieuw zijn en vaak heb je nog inspraak in de indeling, toch steken er vaak kleine probleempjes de kop op. Zo is de opleveringen zelden op tijd, moet je wachten, betaal je voor alle aanpassingen bij en is de afwerking niet altijd perfect. Laat na de oplevering van je woonst deze dan ook altijd even controleren door een expert. Denk goed na over de keuzes die je maakt en weet dat je voor heel wat zaken zal moeten bijbetalen. Budgettair een factor om rekening mee te houden, want vaak blijkt je smaak toch net wat duurder dan ‘standaard’.


2. Bekijk de bouwtekeningen


Brochures en maquettes zijn leuk, maar echt indelen doe je pas aan de hand van bouwtekeningen. Neem deze grondig door en kijk verder dan enkel de grootte van de kamers. De muurdikte, draairichting van de deuren, het aantal stopcontacten en ga zo maar door, ze bepalen voor een groot stuk je comfort.


3. De ligging van je woning


Bekijk op de situatietekening met omliggende woningen ook altijd even hoe je woning ten opzichte van de zon ligt. Zelfs een zonnestudie is mogelijk, al is dit voor heel wat mensen een brug te ver. De zon kan wel een belangrijke factor zijn om rekening mee te houden bij het indelen van de kamers.


4. Bezoek de modelwoning en/of eerdere projecten


Voor je met een projectontwikkelaar of bouwonderneming in zee gaat is het verstandig om de modelwoning of eerdere projecten te gaan bekijken. Ook VR-brillen zijn aan een opmars bezig, al zegt dat weinig over de bouwkwaliteit. Op deze manier ervaar je wel hoe je huis aanvoelt en de badkamer/keuken tot zijn recht komt. Ga toch ook zeker fysiek enkele huizen van het bouwbedrijf bekijken en leg je oor te luister.

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons