4 tips voor wie een ‘huis op papier’ koopt


Sta je op het punt een nieuwbouw te kopen die nog gebouwd moet worden? Geweldig, al valt er jammer genoeg nog weinig te bezichtigen. Er komt best wel wat kijken bij het kopen van een ‘huis op papier’. Tegenwoordig kan er al heel wat gevisualiseerd worden, maar houd zeker ook rekening met onderstaande tips.


1. Zorg dat je goed geïnformeerd bent


Een nieuwbouw kopen is een hele uitdaging. Alles mag dan wel gloednieuw zijn en vaak heb je nog inspraak in de indeling, toch steken er vaak kleine probleempjes de kop op. Zo is de opleveringen zelden op tijd, moet je wachten, betaal je voor alle aanpassingen bij en is de afwerking niet altijd perfect. Laat na de oplevering van je woonst deze dan ook altijd even controleren door een expert. Denk goed na over de keuzes die je maakt en weet dat je voor heel wat zaken zal moeten bijbetalen. Budgettair een factor om rekening mee te houden, want vaak blijkt je smaak toch net wat duurder dan ‘standaard’.


2. Bekijk de bouwtekeningen


Brochures en maquettes zijn leuk, maar echt indelen doe je pas aan de hand van bouwtekeningen. Neem deze grondig door en kijk verder dan enkel de grootte van de kamers. De muurdikte, draairichting van de deuren, het aantal stopcontacten en ga zo maar door, ze bepalen voor een groot stuk je comfort.


3. De ligging van je woning


Bekijk op de situatietekening met omliggende woningen ook altijd even hoe je woning ten opzichte van de zon ligt. Zelfs een zonnestudie is mogelijk, al is dit voor heel wat mensen een brug te ver. De zon kan wel een belangrijke factor zijn om rekening mee te houden bij het indelen van de kamers.


4. Bezoek de modelwoning en/of eerdere projecten


Voor je met een projectontwikkelaar of bouwonderneming in zee gaat is het verstandig om de modelwoning of eerdere projecten te gaan bekijken. Ook VR-brillen zijn aan een opmars bezig, al zegt dat weinig over de bouwkwaliteit. Op deze manier ervaar je wel hoe je huis aanvoelt en de badkamer/keuken tot zijn recht komt. Ga toch ook zeker fysiek enkele huizen van het bouwbedrijf bekijken en leg je oor te luister.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons