4 tips voor wie een ‘huis op papier’ koopt


Sta je op het punt een nieuwbouw te kopen die nog gebouwd moet worden? Geweldig, al valt er jammer genoeg nog weinig te bezichtigen. Er komt best wel wat kijken bij het kopen van een ‘huis op papier’. Tegenwoordig kan er al heel wat gevisualiseerd worden, maar houd zeker ook rekening met onderstaande tips.


1. Zorg dat je goed geïnformeerd bent


Een nieuwbouw kopen is een hele uitdaging. Alles mag dan wel gloednieuw zijn en vaak heb je nog inspraak in de indeling, toch steken er vaak kleine probleempjes de kop op. Zo is de opleveringen zelden op tijd, moet je wachten, betaal je voor alle aanpassingen bij en is de afwerking niet altijd perfect. Laat na de oplevering van je woonst deze dan ook altijd even controleren door een expert. Denk goed na over de keuzes die je maakt en weet dat je voor heel wat zaken zal moeten bijbetalen. Budgettair een factor om rekening mee te houden, want vaak blijkt je smaak toch net wat duurder dan ‘standaard’.


2. Bekijk de bouwtekeningen


Brochures en maquettes zijn leuk, maar echt indelen doe je pas aan de hand van bouwtekeningen. Neem deze grondig door en kijk verder dan enkel de grootte van de kamers. De muurdikte, draairichting van de deuren, het aantal stopcontacten en ga zo maar door, ze bepalen voor een groot stuk je comfort.


3. De ligging van je woning


Bekijk op de situatietekening met omliggende woningen ook altijd even hoe je woning ten opzichte van de zon ligt. Zelfs een zonnestudie is mogelijk, al is dit voor heel wat mensen een brug te ver. De zon kan wel een belangrijke factor zijn om rekening mee te houden bij het indelen van de kamers.


4. Bezoek de modelwoning en/of eerdere projecten


Voor je met een projectontwikkelaar of bouwonderneming in zee gaat is het verstandig om de modelwoning of eerdere projecten te gaan bekijken. Ook VR-brillen zijn aan een opmars bezig, al zegt dat weinig over de bouwkwaliteit. Op deze manier ervaar je wel hoe je huis aanvoelt en de badkamer/keuken tot zijn recht komt. Ga toch ook zeker fysiek enkele huizen van het bouwbedrijf bekijken en leg je oor te luister.


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag