3 zaken die je moet weten over de woningpas

Elke woning in Vlaanderen krijgt voortaan een zogenaamde ‘woningpas’. Maar wat moet je daarvan weten? Hoe kan je de woningpas voor jouw woning consulteren?

De woningpas is een digitaal paspoort dat een heleboel beschikbare informatie over je woning bundelt.

Waar vind je het?
Je kan de woningpas van je woning consulteren op de website https://woningpas.vlaanderen.be. Je kan je daarbij op verschillende manieren aanmelden. Dat kan je onder ander doen met het persoonlijk token, de e-id of via de it’s me-app.

Wat staat er in?
In een eerste fase vind je op de site allerhande administratieve informatie terug over je woning, de indeling, de ligging en informatie uit de EPB-aangifte of het energieprestatiecertificaat (als dit werd opgemaakt). Zo vind je bijvoorbeeld het bouwjaar van je huis terug en een luchtfoto waarop de ligging van je woning gemarkeerd is.

Je kan ook bijvoorbeeld omgevingskaarten raadplegen en downloaden zodat je meer zicht krijgt op de overstromingsgevoeligheid of de bestemming volgens het Gewestplan. Je vindt ook een overzicht terug van attesten die je nodig hebt bij een verkoop of verhuur van je woning.

En later?
In de toekomst zal de woningpas worden aangevuld met meer informatie. Er zullen ook steeds meer attesten bijkomen. Je zal de info over je woning ook kunnen delen met anderen of hen zelfs toegang geven tot je woningpas. Dat kan je bijvoorbeeld doen voor een aannemer die werken bij je komt uitvoeren, een kandidaat-huurder of koper enz. Je zal met de woningpas bv. ook kunnen nagaan welke investeringen nog dienen te worden uitgevoerd om de woning energiezuiniger te maken.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag