3 zaken die je moet weten over de woningpas

Elke woning in Vlaanderen krijgt voortaan een zogenaamde ‘woningpas’. Maar wat moet je daarvan weten? Hoe kan je de woningpas voor jouw woning consulteren?

De woningpas is een digitaal paspoort dat een heleboel beschikbare informatie over je woning bundelt.

Waar vind je het?
Je kan de woningpas van je woning consulteren op de website https://woningpas.vlaanderen.be. Je kan je daarbij op verschillende manieren aanmelden. Dat kan je onder ander doen met het persoonlijk token, de e-id of via de it’s me-app.

Wat staat er in?
In een eerste fase vind je op de site allerhande administratieve informatie terug over je woning, de indeling, de ligging en informatie uit de EPB-aangifte of het energieprestatiecertificaat (als dit werd opgemaakt). Zo vind je bijvoorbeeld het bouwjaar van je huis terug en een luchtfoto waarop de ligging van je woning gemarkeerd is.

Je kan ook bijvoorbeeld omgevingskaarten raadplegen en downloaden zodat je meer zicht krijgt op de overstromingsgevoeligheid of de bestemming volgens het Gewestplan. Je vindt ook een overzicht terug van attesten die je nodig hebt bij een verkoop of verhuur van je woning.

En later?
In de toekomst zal de woningpas worden aangevuld met meer informatie. Er zullen ook steeds meer attesten bijkomen. Je zal de info over je woning ook kunnen delen met anderen of hen zelfs toegang geven tot je woningpas. Dat kan je bijvoorbeeld doen voor een aannemer die werken bij je komt uitvoeren, een kandidaat-huurder of koper enz. Je zal met de woningpas bv. ook kunnen nagaan welke investeringen nog dienen te worden uitgevoerd om de woning energiezuiniger te maken.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons