3 verzekeringen die tussen kunnen komen bij problemen met je nieuwbouw!

Als je problemen hebt met de bouw van je nieuwbouwwoning kan je wel eens een beroep doen op een verzekering. Denk daarbij bv. maar aan het geval dat je het slachtoffer werd van vandalisme of dat je aannemer en/of architect in de fout gingen. Bij wie kan je dan eventueel aankloppen?

Verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid

Gingen je aannemer en/of architect in de fout, dan kan je vooreerst aankloppen bij hun verzekering ‘tienjarige aansprakelijkheid’. Meer bepaald zijn je aannemer en architect tien jaar aansprakelijk voor ‘zware’ verborgen gebreken die later aan je nieuwbouw opduiken ten gevolge van hun fout. Zij zijn beiden (binnen bepaalde grenzen) wettelijk verplicht om zich te verzekeren voor hun tienjarige aansprakelijkheid. Je kan natuurlijk altijd met je aannemer afspreken dat die een ruimere verzekering moet aangaan dan waartoe hij wettelijk verplicht is.

ADR-Verzekering

Je aannemer of jijzelf kunnen ook een ABR-verzekering (voluit genoemd ‘Alle Bouwplaatsrisico’s verzekering’) nemen voor de werf. Dat is wettelijk niet verplicht. Een ABR-verzekering komt niet tussen bij gebreken aan je nieuwbouw. Deze verzekering dekt wel een ganse reeks andere risico’s die zich kunnen voordoen op de werf zoals een diefstal van bouwmaterialen, schade door weersomstandigheden enz.

BA-verzekering?

Het kan ook zijn dat je aannemer een zogenaamde BA-verzekering heeft afgesloten. Die kan bv. tussenkomen als een derde (zoals bv. een buur) schade oploopt door een fout van je aannemer. Deze verzekering komt niet tussen als je aannemer de werken op je werf niet naar behoren uitvoerde en er daardoor gebreken zijn aan je woning.

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons