3 dingen die je écht moet weten over je energiefactuur

Wat staat er allemaal op een energiefactuur?

We kunnen onze energiefactuur grotendeels in vier stukken opdelen. De eerste post is de meest voor de hand liggende: de energiekost. Dat is de reële prijs van de stroom die je aankoopt van de energieleverancier.

Een tweede onderdeel van de factuur zijn de netkosten. Om het eenvoudig te stellen: de kost om de energie tot bij jou thuis te krijgen. De netkosten kan je verder onderverdelen in distributietarieven, transmissietarieven en transporttarieven. Dit bedrag gaat niet naar de leverancier, maar naar de distributienetbeheerder.

De derde kost op de factuur is wellicht de meest onduidelijke, namelijk de heffingen. Een heffing is eigenlijk een bijdrage voor alle kosten en investeringen die de overheid maakt in het algemeen belang. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in hernieuwbare energie.

Ten slotte betalen we ook 21% btw op elektriciteit. Opvallend is dat we btw betalen op elk onderdeel van de factuur. Ook op de heffingen, die eigenlijk al een soort belasting zijn, betaal je 21% btw.


Waarom is het niet duidelijk waar ik precies voor betaal?

Tot hier toe lijkt alles duidelijk. Waarom blijkt dan niemand in de praktijk echt wijs te raken uit zijn factuur? Dat hebben we vooral te danken aan de zogenaamde openbaredienstverplichtingen, kortweg ODV’s. Dat is de naam waaronder heffingen worden doorgerekend op je factuur. De VREG berekende dat een gezin in België gemiddeld 330 euro per jaar betaalt voor de ODV’s, goed voor jaarlijks 1,4 miljard euro. Dat bedrag gaat bijvoorbeeld naar de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen en oplaadpunten voor elektrische wagens.

Ook leveranciers en netbeheerders betalen ODV’s, en die rekenen ze op verschillende plaatsen op de factuur door. Zo recupereert de distributienetbeheerder de kost van de ODV’s via het distributienettarief, onder de netkosten dus. De energieleveranciers rekenen hun ODV-kosten dan weer door via de energiekost. Ten slotte wordt een deel van de ODV’s ook apart als heffing vermeld op de factuur. Zowat elke post op de energiefactuur ligt dus hoger dan de werkelijke kost, omdat overal heffingen in worden verrekend. Dat is de voornaamste reden dat onze factuur niet transparant is.

Hoe kan ik besparen op mijn energiefactuur?

De heffingen en belastingen moet je sowieso betalen. De netbeheerder kies je niet zelf, dus ook aan de netkosten kan je niet onderuit. Het enige onderdeel van de factuur waar je zelf invloed op hebt, is de energiekost. Sinds de vrijmaking van de energiemarkt is iedereen vrij om een leverancier te kiezen. Door regelmatig de energieprijzen te vergelijken, kan je per jaar tot wel honderden euro’s besparen.

Daarnaast kan je ook zelf besparen op elektriciteit door bijvoorbeeld sluimerverbruik te beperken en energiezuinige toestellen te gebruiken. Iets drastischer, maar zeer efficiënt: als je nog een slecht geïsoleerde woning hebt, is een goede isolatie de beste manier om de energiefactuur te verlagen.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons