15 december 2014

De Belg staat nog weigerachtig ten opzichte van cohousing of delend wonen. Nochtans is twee derde van de bevolking bereid een tuin te delen met andere gezinnen. “De Belg heeft wel interesse in de mogelijkheden van ‘delend wonen’, maar stelt harde voorwaarden,” stelt Bart Aerts, hoofd Urban Planning bij Matexi.

De Belg staat weigerachtig ten opzichte van ‘delend wonen’. Dat in alle leeftijdscategorieën, sociale klassen, regio’s en woonsituaties. Nochtans geeft 67% van de bevolking wel aan om, naast de eigen tuin, een tuin te willen delen met andere gezinnen. Gevraagd naar het eigen gedrag, geeft twee derde (65%) aan de buren goed te kennen en geeft 60% van de Belgen aan dat het al zaken als werkmateriaal en tuingereedschap deelt met de buren of daartoe bereid is. De Belg staat dus wel open voor bepaalde aspecten van ‘delend wonen’ en is dus meer geïnteresseerd in het concept dan hij zelf vermoedt.

Nieuwsgierig maar onzeker
Eén Belg op vijf geeft aan wel nieuwsgierig te zijn naar vormen van cohousing. Slechts één op tien zou op dit moment ook voor deze woonvorm kiezen. De belangrijkste gepercipieerde troeven zijn de betaalbaarheid en de mogelijkheid om gezamenlijke voorzieningen te installeren. Ook geven de Belgen aan interesse te hebben in de woonvorm omdat er gezamenlijke ecologische (energie)oplossingen voorzien kunnen worden en de polyvalente ruimtes toegang geven tot luxe die men zich anders niet kan veroorloven. Daarentegen vergt het onderhoud van de gemeenschappelijke delen duidelijke afspraken over kosten en gedeelde verantwoordelijkheid. Geïnteresseerden stellen de verwachting dat een woning met bijvoorbeeld een gedeelde tuin goedkoper moet zijn. Ze hebben schrik voor gemeenschappelijke en onderhoudskosten.

Een tweede aspect waar de Belg vragen bij heeft, is zijn privacy. De Belg ziet het sociale aspect van ‘delend wonen’ als positief, maar wil daarvoor zijn privéruimtes niet opgeven. Ook een (kleine) privétuin blijft voor velen een vereiste. Dat leidt ertoe dat veel Belgen nog altijd kiezen voor de traditionele woontypes. “Het is niet zo dat de Belg een individualist is die achter een manshoge haag wil wonen. We houden blijkbaar wel van sociaal contact. Tenminste zolang we voldoende privacy vinden wanneer we daar nood aan hebben,” besluit Bart Aerts.

Bron: Matexi

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag