2 op 3 Belgen bereid tuin te delen met buur

De Belg staat nog weigerachtig ten opzichte van cohousing of delend wonen. Nochtans is twee derde van de bevolking bereid een tuin te delen met andere gezinnen. “De Belg heeft wel interesse in de mogelijkheden van ‘delend wonen’, maar stelt harde voorwaarden,” stelt Bart Aerts, hoofd Urban Planning bij Matexi.

De Belg staat weigerachtig ten opzichte van ‘delend wonen’. Dat in alle leeftijdscategorieën, sociale klassen, regio’s en woonsituaties. Nochtans geeft 67% van de bevolking wel aan om, naast de eigen tuin, een tuin te willen delen met andere gezinnen. Gevraagd naar het eigen gedrag, geeft twee derde (65%) aan de buren goed te kennen en geeft 60% van de Belgen aan dat het al zaken als werkmateriaal en tuingereedschap deelt met de buren of daartoe bereid is. De Belg staat dus wel open voor bepaalde aspecten van ‘delend wonen’ en is dus meer geïnteresseerd in het concept dan hij zelf vermoedt.

Nieuwsgierig maar onzeker
Eén Belg op vijf geeft aan wel nieuwsgierig te zijn naar vormen van cohousing. Slechts één op tien zou op dit moment ook voor deze woonvorm kiezen. De belangrijkste gepercipieerde troeven zijn de betaalbaarheid en de mogelijkheid om gezamenlijke voorzieningen te installeren. Ook geven de Belgen aan interesse te hebben in de woonvorm omdat er gezamenlijke ecologische (energie)oplossingen voorzien kunnen worden en de polyvalente ruimtes toegang geven tot luxe die men zich anders niet kan veroorloven. Daarentegen vergt het onderhoud van de gemeenschappelijke delen duidelijke afspraken over kosten en gedeelde verantwoordelijkheid. Geïnteresseerden stellen de verwachting dat een woning met bijvoorbeeld een gedeelde tuin goedkoper moet zijn. Ze hebben schrik voor gemeenschappelijke en onderhoudskosten.

Een tweede aspect waar de Belg vragen bij heeft, is zijn privacy. De Belg ziet het sociale aspect van ‘delend wonen’ als positief, maar wil daarvoor zijn privéruimtes niet opgeven. Ook een (kleine) privétuin blijft voor velen een vereiste. Dat leidt ertoe dat veel Belgen nog altijd kiezen voor de traditionele woontypes. “Het is niet zo dat de Belg een individualist is die achter een manshoge haag wil wonen. We houden blijkbaar wel van sociaal contact. Tenminste zolang we voldoende privacy vinden wanneer we daar nood aan hebben,” besluit Bart Aerts.

Bron: Matexi

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons