2 essentiële vragen die je moet stellen voor je je zolder renoveert

Misschien ontbreekt het je aan ruimte in huis en overweeg je om je zolder om te toveren in een woonkamer. Zoja, dan zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je in acht moet nemen.

Wist je dat je bepaalde administratieve stappen moet nemen als je bovenstaande van plan bent? We leggen er meer over uit…

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Wie de toewijzing van een binnenruimte gaat wijzigen, vraagt best een stedenbouwkundige vergunning aan. Doe je dat niet, riskeer je een boete omdat je een administratieve overtreding begaat. Het risico op inspectie is natuurlijk zo goed als nihil, maar je kan bijvoorbeeld wel ooit problemen krijgen met je verzekering of wanneer je bijvoorbeeld je huis verkoopt en de potentiële koper opmerkt dat “het pand niet voldoet aan de notariële akte“.

Dit gezegd zijnde, kunnen die stappen worden genomen door de aannemer die de werkzaamheden zal uitvoeren. Als je een beroep doet op een bedrijf, moeten zij zich ervan vergewissen dat de vergunning is afgegeven vooraleer ze met de werkzaamheden beginnen.

Is het project technisch haalbaar?

Voorafgaand aan de renovatie van een zolder moeten ook diverse technische controles worden uitgevoerd, omdat werkzaamheden op zolder een invloed kunnen hebben op de stabiliteit van het gebouw: structurele aanpassingen brengen risico’s op verzwakking met zich mee die zeker niet mogen worden verwaarloosd. Het is dus aan jou (of aan het bedrijf dat het werk uitvoert) om bijvoorbeeld de toestand van de dakconstructie, de toestand van de vloer en dergelijke meer te controleren.

Dan volgt een hele reeks werken om deze nieuwe ruimte in te richten. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van een trap om toegang te krijgen tot de zolder (als deze nog niet bestaat of te oud is), maar ook aan geluidsisolatie en/of thermische isolatie van de vloer, elektriciteit, verwarming, eventueel de installatie van dakvensters… Kortom, een zolder renoveren, is een klus waar heel wat bij komt kijken…

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons