12 tips voor een kindveilig huis

Niets kan je voorbereiden op de komst van je eerste kindje, zoveel is zeker. Wat je wel kan doen is je huis kindveilig maken. Voor je het weet, gaat die kleine baby immers op ontdekkingstocht en dat gaat meestal volgens het aloude Star Trek principe: “they boldly go where no man has gone before,…”. Deze lijst met veiligheidstips voor je huis is zeker niet uitsluitend maar wel een goed begin!

1. De 1m lijn

Volwassenen kijken op alles neer vanop een hoogte van ongeveer 1m70. Voor kinderen ligt die lijn aanzienlijk lager, ongeveer op 1 meter. Bekijk de veiligheid van je huis dus eens vanuit een andere hoek. Ga desnoods op handen en voeten de kamer door en kijk goed rond. Je zal zien dat er onder de 1 meter lijn heel wat te doen valt aan de veiligheid. Twijfel je aan iets? Niet twijfelen, kinderen zijn veel inventiever dan jij ooit kan voorzien. 

2. Nieuwe skills = nieuwe gevaren

Elke fase in de kindertijd is boeiend maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Een kruipertje bekijkt de wereld nu eenmaal anders dan een peuter. Herbekijk je huis daarom regelmatig op nieuwe gevaren en hou de pas verworven vaardigheden van je kind in het achterhoofd. 

3. De keuken = verboden terrein

Hou kleine kinderen uit de keuken. Plaats een hek, trek een lijn over de vloer waar ze niet over mogen en dwing dit af van bij het prille begin. De gevaren in de keuken zijn alomtegenwoordig zeker tijdens het koken. 

4. Elektriciteit

Het gevaar van stopcontacten en stekkerdozen spreekt voor zich. De kleine witte kastjes in de muur zijn onweerstaanbaar en perfect op kinderhoogte. Beveilig ze met kleine plastic slotjes. Maar vergeet zeker ook de elektriciteitskabels niet. Zo’n kabel is meestal verbonden met een zwaar toestel of lamp. Kruipertjes trekken zich graag overal aan op en dan valt er al eens iets naar beneden. 

5. Planten

Die leuke plant die je ooit van je tante gekregen hebt maar waarvan je geen idee hebt wat het nu precies is? Zoek het al eens op en als hij giftig is verwijder hem. De kans is groot dat je binnen afzienbare tijd het antigifcentrum moet bellen omdat je kind ervan geproefd heeft. 

Denk eraan: De zin “Die rode besjes, mama, mag je daarvan eten?” vertaal je het best door: “Ik heb juist zo’n rood besje in mijn mond gestoken, ga ik nu dood?” 

6. Trappen en balustrades

De trap is gevaarlijk op elke leeftijd:

  • Kruipertjes zien de diepte vaak niet goed en kruipen gewoon door.
  • Als ze kunnen stappen, kunnen ze daarom nog geen trap nemen.
  • Later als ze groter zijn, wordt spelen op de trap plots heel interessant.
Plaats dus zeker poortjes voor de trap, ook bij oma en opa. De balustrades zijn dan weer onweerstaanbaar om hun hoofdje door te steken en dan komen ze vast te zitten. 

7. Deuren en ramen

Binnendeuren kunnen erg pijnlijk zijn voor kleine vingers en tenen. De buitendeuren hou je evenals de ramen best slotvast. Het is echt niet leuk om je kind vanuit de tuin plots in een open raam te zien staan. 

8. Kasten en meubilair

Kasten en boekenrekken bevestig je met een winkelhaak aan de muur. Er komt sowieso een dag dat ze hierop gaan klimmen. De inhoud van de kasten laat je best bepalen door de 1 meter regel: gevaarlijke en breekbare producten gaan een schap hoger. Lukt dat niet, dan kan je ook slotjes plaatsen op de kasten. Over de scherpe hoeken van bv de salontafel kan je ronde hoekjes plakken. 

9. Kachels, open haard en barbecue

De kachel, de open haard en de barbecue moet je afschermen met een hek. Zelfs al kennen ze het gevaar, de kans bestaat dat ze er al spelend tegen vallen. 

10. Water

Vijvertjes, zwembaden maar ook regentonnen en waterputten nodigen uit om eens nader te bestuderen. Let ook op met de warm water kraan in het bad of aan de spoelbak. Water van 60° kan behoorlijk verbranden. Zet de kraan na gebruik altijd opnieuw in de koud water stand en laat het hete water even uit de buis lopen. 

11. Drukknoppen

De kleine drukknopjes met lichtjes zijn voor peuters onweerstaanbaar. Ze moeten er op drukken. Soms kan dat helemaal geen kwaad maar soms zetten ze ongewild een toestel aan. Als je de lampjes afplakt met een stukje zwarte tape dan is het knopje al een pak minder interessant. 

12. EHBO

Je gaat nooit alle gevaren kunnen wegnemen. Daarom:

  • Haal een EHBO koffer in huis met producten die geschikt zijn voor kinderen.
  • Zorg voor voldoende pleisters en ontsmettingsmiddelen.
  • Hou steeds een Ice-pack in de diepvriezer om te koelen.
  • Hang het nummer van het antigifcentrum in de keuken: 070/245 245
Bron:
Immovlan


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag