10 feiten die je moet weten over het EPC–certificaat

Ben je van plan om een woning te verkopen of te verhuren? Dan is dit artikel speciaal voor jou. We gaan je alles vertellen over de wondere wereld van de Energie Prestatie Certificaten (EPC) en hoe ze aan te vragen.

1. Wat is een EPC certificaat?

Het EPC – certificaat is eigenlijk niet meer of minder dan “de score” van de woning op het vak “energie”. De “leraar” die de test afneemt, noemen we een Energiedeskundige Type A en die contacteer en betaal je als verkoper of verhuurder zelf. De score van de test is bedoeld voor de kandidaat kopers of huurders. Zelfs al is je woning flagrant gebuisd op energie, boetes kan je hier niet voor krijgen. Potentiële kopers kunnen uiteraard wel afgeschrikt worden door een slechtere EPC - score. 

2. Wanneer heb je een EPC–certificaat nodig?

Je hebt een EPC – attest nodig voor elke woning, dus van studentenkot tot villa met zwembad, die op de huur of koop markt komt. Enkel woningen met een geldige bouwergunning van na 1 januari 2006 vallen enigszins buiten deze regeling want hiervoor werd bij de bouw al een EPB - attest opgemaakt door de verslaggever. Het EBP – attest vervangt hier dus het EPC – certificaat. Je kan de uitzonderingen hier bekijken. 

De verhuur of verkoop van studentenkoten valt onder een aparte regeling. Hiervoor kan je meestal 1 attest voor het hele gebouw gebruiken. Je hoeft enkel een apart attest te voorzien wanneer de studenten woning autonoom kan bestaan en dus over een keuken en een badkamer beschikt. 

3. Wanneer en hoe vraag je een EPC–certificaat?

De wet voorziet dat je een EPC – certificaat hebt wanneer je de woning te koop of te huur aanbiedt. Via deze link kom je bij een lijst met Energiedeskundigen Type A, die bevoegd zijn om een EPC – inspectie te doen. 

Je vraagt best om een drietal offertes want de overheid voorzag geen vastgelegde prijs voor het inspecteren van een woning. De prijs is sterk afhankelijk van het type woning: voor een studio betaal je gemiddeld tussen de 120 en de 150 Euro en voor een open bebouwing betaal je tussen de 190 en de 250 euro voor een EPC-keuring. Het EPC-attest is 10 jaar geldig. 

4. Hoe bereid je de inspectie van je woning voor?

De Energiedeskundige gaat bij de inspectie onder meer rekening houden met geldige facturen van werken aan de woning. Heb je relevante facturen dan kunnen die misschien zorgen voor een betere EPC – score. Deze PDF is een uitsluitende lijst met documenten die in aanmerking komen om je huis een betere score te bezorgen. Hou die documenten alvast bij de hand, de inspecteur zal er om vragen. 

5. Hoe verloopt inspectie van de Energiedeskundige?

De EPC – inspecteur komt langs om de woning grondig te bekijken. De ramen, het dak, de vloeren, de installaties,… alles wordt geïnspecteerd. De inspecteur volgt hierbij een bepaald inspectieprotocol zodat alle keuringen volgens dezelfde manier verlopen. 

6. Wat krijg je na de inspectie?

Na de inspectie geeft de inspecteur jouw woning een EPC–attest. Het is een document met daarop:
 • De administratieve gegevens van de woning
 • De energiescore op een kleurenbalk
 • De gegevens van de inspecteur en de handtekening
 • Cijfers die de deskundige gebruikt heeft voor de berekening van de score
 • Adviezen van de inspecteur om de woning energiezuiniger te maken 

7. Wat wil de EPC-score nu precies zeggen?

De EPC - score geeft aan de potentiële koper of huurder een idee van de energiekosten die bij de woning horen. Het geeft ook meteen een beeld van de investeringen die kunnen gedaan worden om de energiekost te verlagen. 

De score is het energieverbruik van de woning in kWh/m², het geeft het primaire energieverbruik weer per m² vloeroppervlak. Dit cijfer wordt op een schaal geplaatst die gaat van groen (energiezuinig) over geel, naar oranje en rood (niet zuinig). 

8. Hoe moet je de score interpreteren?

Je moet bij het interpreteren van de score rekening houden met de leeftijd van de woning, het aantal buitenmuren, enz. Zo zal een eengezinswoning van 1960 een gemiddelde score hebben van 564 terwijl een woning van 2006 gemiddeld een score van 190 zal halen. 

9. Ok, ik heb een EPC–attest! Wat moet ik er nu mee doen?

Plaats een zoekertje! Op Immovlan kan dit gratis via deze link. Vermeld de EPC–waarde meteen bij je zoekertje, dat is verplicht sinds 2012. Potentiële huurders of kopers kunnen de waarde op die manier meteen zien op de startpagina van het zoekertje. 

10. Hoera, mijn woning is verhuurd/ verkocht!

Je hebt je woning verhuurd? Geef dan zeker een kopie van het EPC–attest aan de huurder. Je hebt je woning verkocht? Super, het EPC–attest gaat mee in het verkoopdossier van de woning en komt toe aan de koper.

Bron:
Immovlan


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag