'1 op 3 kredietnemers is jonger dan 30 jaar'

30 procent van woonkredieten voor de aankoop van een woning gebeurden in 2013 door jongeren onder de dertig jaar. Ze mochten in 2013 zelfs ook relatief meer lenen dan in 2009. Hun eigen inbreng of sponsoring door familie bedroeg wel gemiddeld 50.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van BNP Paribas Fortis, de marktleider voor woningkredieten.

De vastgoedprijzen zijn de voorbije jaren sterk gestegen. De banken zijn door de crisis, de Bazel III-normen en de hogere eisen van de Nationale Bank, steeds strenger geworden bij het toekennen van leningen. Toch blijkt het voor veel jongeren in 2013 alles behalve nog onmogelijk om te lenen voor de aankoop van een woning. De gemiddelde leeftijd van alle kredietnemers bleef in 2013 bleef ongewijzigd op 39 jaar.30 procent van de kredieten voor een aankoop van een woning gebeurt door klanten jonger dan 30 jaar.

Jongeren ontlenen wel 10 procent meer (138.840 euro) dan gemiddeld. Bij een aankoop van een woning loopt dat krediet op tot 156.000 euro. De meerderheid van de kredietnemers voor nieuwbouw en bouwgrond is tussen 25 en 30 jaar oud. 10 procent van degenen die bouwgrond kopen zijn jonger dan 25 jaar.

Het klopt ook niet dat jongeren niet meer kunnen sparen. Uit een marktonderzoek van InSites Consulting in opdracht van de bank blijkt dat 84 procent van de jongeren sparen belangrijk vindt. De helft spaart meer dan 100 euro per maand. Slechts 12 procent van de jongeren kan helemaal niet sparen.

De gemiddelde ontleende quotiteit (verhouding geleend bedrag/prijs woning) bedroeg 76 procent (+1 procentpunt ten opzichte van 2012). Jongeren ontlenen gemiddeld wel 85 procent van de waarde van hun woning omdat ze over beperktere financiële middelen beschikken. De quotiteit lag voor de jongere leeftijdsklassen in 2013 zelfs hoger dan in 2009. In 2011 lag de quotiteit lager dan in het jaar 2009. Jongeren kunnen en durven opnieuw relatief meer lenen in verhouding tot de waarde van het vastgoed.

Bij BNP Paribas Fortis besteden kredietnemers gemiddeld 38% van hun inkomsten aan de afbetaling avn hun krediet. De gemiddelde maandelijkse afbetaling bedraagt 548 euro; Voor een krediet voor een aankoop bedraagt de maandaflossing gemiddeld 650 euro. De gemiddelde looptijd is gedaald met 6 maanden tot 234 maanden. 22% van de klanten koos een looptijd meer dan 25 jaar. In 2012 was dit nog 35% van het clienteel. Daling woonkredieten

In 2013 daalde het aantal nieuwe woningkredieten op de totale Belgische markt met 9 procent en was er een daling van 8 procent in bedrag. Volgens de bank zit de markt opnieuw op het niveau van 2009, na de topjaren 2010 en 2011. BNP Paribas Fortis wint opnieuw aan marktaandeel. Bij BNP Paribas bleef de daling van het aantal beperkt tot 4 procent en stijgt het bedrag zelfs met 1 procent.

Het gemiddeld krediet bij BNP Paribas Fortis bedroeg 115.000 euro (+4,5 procent) en houdt ongeveer gelijke tred met de stijging van de vastgoedprijzen. Het geleend bedrag stijgt vooral voor verbouwingen (+9 procent tot 48.000 euro), nieuwbouw (+5 procent tot 144.000 euro ) en aankoop met verbouwing (+4 procent tot 182.000 euro). Bij een aankoop van een woning (+2 procent tot 145.000 euro) of een aankoop van een grond (+2 procent tot 99.000 euro) is de stijging beperkt.

De hypotecaire rente blijft laag. Bij BNP Fortis bedraagt de vaste rentevoet 4,90 procent en de variabele rente (1/1/3) 3,90 procent. De voorbije maanden is de rente wel licht gestegen. Eerder in het jaar bereikten die rentes een dieptepunt van respectievelijk 4,45 procent en 3,50 procent.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons