Zijn fotovoltaïsche panelen nog interessant?

De verkoop van pv-panelen zit opnieuw in de lift. Blijkbaar heeft zelf elektriciteit maken dan toch nog heel wat voordelen. Belangrijk is wel te spelen volgens de nieuwe spelregels in het certificatensysteem.

De interesse in pv-panelen neemt opnieuw toe. Na een terugval in de verkoop met meer dan 95% in 2013 ziet Izen Energy Systems een opnieuw een positieve trend in 2014. De specialist ziet verschillende redenen voor de heropleving:

Financieel rendement
Voor een gemiddelde installatie mag je rekenen op een financieel rendement van 7% op 20 jaar. Een gemiddeld spaarboekje bij een bank komt vandaag met moeite aan 1%. Iemand met pv-panelen betaalt vooraf de elektriciteitsfactuur voor 20 jaar aan een zeer interessant tarief. 

Lage kostprijs
Een gemiddelde installatie van 3.500Wp (14 panelen) kost vandaag zo’n 6.600 euro. Enkele jaren geleden telde je nog het dubbele neer voor dezelfde opstelling. Het ziet er overigens naar uit dat de prijs de komende jaren nog verder zal dalen. De minimumprijs voor de invoer van zonnepanelen uit China ligt immers voor heel Europa vast. 

Hernieuwbare energie verplicht in nieuwbouw
Zonne-energie wordt als de goedkoopste optie beschouwd om aan de nieuwe verplichting in de EPB-regelgeving te voldoen. Bovendien hebben de pv-panelen een gunstig effect op het E-peil. Eén zonnepaneel zal het E-peil van een gemiddelde woning met 1 punt doen zakken. 

Onafhankelijkheid energieprijzen
Vreemd genoeg heeft het wegvallen van de certificaten de interesse voor de panelen opnieuw aangewakkerd. Bovendien zorgen zonnepanelen er voor dat men onafhankelijk wordt van de fluctuerende energieprijzen.

Nieuwe spelregels
Sinds 1 januari gelden er nieuwe regels voor de toekenning van groenestroomcertificaten. Wie pv-panelen plaatst op een nieuwbouw of grondige renovatie heeft geen recht meer op de certificaten aangezien het gebruik van een vorm van hernieuwbare energie verplicht is in de EPB-regelgeving. De certificatenregeling blijft wel van toepassing voor bestaande woningen (met stedenbouwkundige vergunning voor 1 januari 2014).

Bandingfactor
De hoeveelheid elektriciteit die je dient te produceren om in aanmerking te komen voor één groenestroomcertificaat ligt echter hoger dan 1.000kWh (zoals voorheen). Deze hoeveelheid wordt vermenigvuldigd met een bandingfactor. Voor installaties ≤10kW bedraagt deze factor 0,268 (voor de periode 31/12/13 – 30/06/14). Dat betekent dat je concreet 3.731kWh dient op te wekken om recht te hebben op één groenestroomcertificaat. De waarde van het certificaat bedraagt 93 euro.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons