Zelf rookmelders installeren doe je zo

In geval van woningbrand is snel reageren cruciaal. Rookmelders zijn in dat opzicht absoluut onmisbaar.

Stap 1: de juiste rookmelder kiezen
- Koop een optische rookmelder.
- Zoek op de verpakking naar de CE-markering en de norm EN14604. Op die manier ben je er zeker van dat de woningrookmelder voldoet aan de wettelijke technische bepalingen.
- Check of er een testknop is.
- Check het type batterij.
- Er zijn ook rookmelders die je kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Het is belangrijk dat deze voorzien zijn van een noodbatterij. Zo blijft het apparaat werken, zelfs als de stroom uitvalt. 

Stap 2: bepalen waar je een melder wilt
- Plaats minstens één rookmelder in de hal of aan de trap op elke bewoonde verdieping.
- Hang er geen in de keuken, badkamer of garage. Hier kunnen kookdampen, waterdampen en uitlaatgassen vals alarm geven.
- Gebruik toestellen die met elkaar in verbinding staan.
- Als ze niet onderling verbonden zijn, test dan of je ze overal in huis goed kan horen. Zeker tot in je slaapkamer! 

Stap 3: de plaatsing
- Installeer de melders volgens de voorschriften van de fabrikant. Dat is meestal in het midden van het plafond. En steeds op minstens dertig centimeter van de hoek.
- Indien toegelaten, kan je de rookmelder tegen de muur plaatsen. Installeer ze dan wel zo hoog mogelijk. Maar minstens vijftien centimeter van het plafond en dertig centimeter van de hoek af.
- Doe het deksel open, hou het tegen het plafond of muur en teken de boorgaten af.
- Boor schroefgaten en monteer pluggen. Bij holle plafonds gebruik je dezelfde pluggen als voor een holle wand.
- Schroef de rookmelder vast.
- Als het een model is met vervangbare batterijen, plaats dan meteen nieuwe batterijen in de batterijhouder en plaats het deksel weer op de rookmelder.
- Schakel de melder in. 

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons