Woningen duurder, wonen goedkoper


De gemiddelde prijs van een woning die vastgoedmakelaar Era in 2012 verkocht was 2 procent hoger dan in 2011. Die stijging komt er vooral omdat men gemiddeld iets betere woningen kocht. De woonlast, de druk van het kopen van een woning op een gezinsbudget, is wel afgenomen. Era verwacht geen prijsstijgingen meer voor woningen tot 250.​000 euro. Villa's boven 1 miljoen euro riskeren een prijsdaling van 10 à 20 procent.
 
In België steeg de prijs van een referentiehuis (een huis met 3 slaapkamers) bij de ERA-makelaars in 2012 met gemiddeld 4 procent tot 227.​500 euro. In Vlaanderen ging de prijs van 227.​000 naar 234.​500 euro (+3%).

Nationaal stegen de prijzen van alle woningen (dus niet enkel de referentiehuizen, met 3 slaapkamers) met gemiddeld 2 procent tot 232.​000 euro. Dat is minder dan de inflatie in 2012 (2,9 procent). In Vlaanderen was die stijging slechts 1 procent: van 236.​000 euro naar 238.​000 euro in 2012. In Wallonië daalden de transactieprijzen zelfs met 2,5 procent: van 180.​500 tot 176.​000 euro.

De prijzen van appartementen met 2 slaapkamers bleven vrijwel gelijk op 175.​000 euro.

Een rondvraag van De Tijd bij 15 vastgoedspecialisten in de maand december leverde een consensus op van een prijsstijging op de Belgische markt van 1,6 procent voor de gewone woonhuizen en 2,4 procent voor de appartementen. Voor villa's was er een daling met 0,7 procent.

Woninglast
Hoewel de prijzen bij ERA opnieuw stegen, werd het kopen van een woning het afgelopen jaar niet duurder, stelt Iain Cook, de managing director van van ERA Belgium.

De verkoopprijzen stegen tussen 2007 en 2012 dan wel met 11 procent. In die zelfde periode steeg de salarisindex met 10 procent en de maandelijkse hypotheeklasten voor het referentiehuis daalden met 5 procent: van 1.​423 euro per maand in 2007 tot 1.​354 euro per maand voor een lening met een looptijd van 20 jaar voor iemand die 80 procent financiert.

‘De steeds terugkerende bewering dat wonen meer dan ooit onbetaalbaar is geworden, klopt niet’
Iain Cook, Managing director Era Belgium


In veel gevallen is de looptijd nog groter. Er is nog geen rekening gehouden met het feit dat veel kopers geen standaardhypotheek namen van 20 jaar, maar steeds vaker eentje van 25, 30 jaar of nog langer waardoor de effectieve maandlasten nog lager liggen.
‘De steeds terugkerende bewering dat wonen meer dan ooit onbetaalbaar is geworden, klopt niet’, stelt Iain Cook. ‘De lasten in verhouding tot het inkomen lagen juist 4 procent  lager dan 5 jaar geleden.'

De strengere houding van de banken is daar ook niet vreemd aan. Doordat ze een grotere eigen inbreng vragen, is het kopen van een woning ook niet gemakkelijker. 'Bovendien heeft de zeer forse stijging van de energieprijzen zeker bijgedragen aan het gevoel dat wonen duurder is geworden.' 

De ERA-makelaars kregen circa 2,5 procent meer woningen in de verkoop, maar konden omwille van de verslechterde financieringsomstandigheden 6 procent minder woningen verkopen in vergelijking met 2011.
In 2010 verkocht ERA nog 74 procent van de huizen die het netwerk in verkoop kreeg. Dat percentage zakte geleidelijk naar 62 procent het afgelopen jaar (klik op de grafiek om te vergroten). Volgens Cook is dat vooral te wijten aan eigenaars die niet bereid zijn de prijs aan te passen aan de gewijzigde marktomstandigheden. 

In 2011 wisselde het referentiehuis van 3 slaapkamers in 88 dagen van eigenaar. In 2012 stond een referentiehuis gemiddeld 87 dagen te koop.

Voor het referentieappartement met 2 slaapkamers was er wel een stijging van 101 naar 112 dagen. 

Brussel was de uitschieter. Daar stonden huizen gemiddeld 123 dagen te koop. In 2011 was dat nog 81 dagen. Appartementen wisselden in Brus­sel na 106 dagen van eigenaar, terwijl dat in 2011 slechts 79 dagen waren.

Het verschil tussen de eerste vraagprijs (de prijs waarmee een woning voor het eerst op de markt werd aangeboden) en de uiteindelijke verkoopprijs daalde lichtjes: van net onder de 10 procent in 2011 tot 8,5 procent in 2012. 

Het prijsverschil van woningen die in minder dan 30 dagen verkocht werden bedroeg slechts 3 procent, en dat loopt geleidelijk op naar 10 procent voor woningen die tus­sen 3 en 4 maanden verkocht werden en tot 13 procent en meer voor woningen die pas na 6 maanden verkocht werden.

Vooruitzichten
ERA is van mening dat de prijzen van alle hui­zen tot ca. 250.​000 euro niet verder zullen stijgen, de prijzen van huizen tussen de 250.​000 en 1 miljoen euro zullen dalen met 5 à 10 procent  in de komende 24 maanden.

De prijzen van huizen - als ze al verkocht worden - boven 1 miljoen euro zullen waarschijnlijk dalen met 10 à 20 procent. Van het uiteenspatten van een vastgoedbubbel is volgens ERA geen sprake.

ERA publiceert sinds 2005 jaarlijks naar barometer, gebaseerd op de verzamelde data van alle inkoop- en verkoopgegevens van haar 117 kantoren. 

Bron:
http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/vastgoed/Woningen_duurder_wonen_goedkoper.9290668-1625.art?itm_campaign=feedblocknetto&ckc=1

 

Gerelateerde artikels

Mag je zelf je woning verkopen, ook al heb je een makelaar?

Wil je je huis of appartementje aan de kust verkopen nu de vastgoedmarkt in de lift zit? Misschien overweeg je dan met een vastgoedmakelaar in zee te gaan. Handig: je hoeft zelf geen bezichtigingen te organiseren of documenten in orde te brengen. Samenwerken met een makelaar is niet zo moeilijk: je ondertekent samen een contract en je makelaar gaat aan de slag om de verkoop te realiseren.
Lees meer

Kan je makelaar je huis in jouw naam verkopen?

Je doet een beroep op een vastgoedmakelaar voor de verkoop of verhuur van je huis of appartement. Mag de makelaar dan zelf beslissen om de verkoops- of verhuurovereenkomst in jouw naam en voor jouw rekening te ondertekenen?
Lees meer

5 tips voor een succesvolle home-staging!

Het is bewezen dat een woning die te koop of te huur staat meer kans heeft om de aandacht te trekken als deze wordt uitgelicht met professioneel ogende foto’s die onder meer de illusie van grotere volumes wekken.
Lees meer

Veel gestelde vragen rond het Coronavirus: wat zijn de gevolgen voor de vastgoedmarkt?

Zoals vele sectoren, ondervindt ook de vastgoedsector hinder door het coronavirus. Maar wat betekent dit voor jou? Enkele antwoorden op de meest gestelde vragen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons