Woning kopen? Afbetalen ging nog nooit zo vlot!


Eén op vier is herfinanciering


De Belgische banken kenden vorig jaar 3,8 % meer nieuwe kredieten toe dan in 2018.In het laatste kwartaal van 2019 kregen vooral in Vlaanderen veel kopers een nieuwe lening toegekend: maar liefst 69,1% meer in vergelijking met dezelfde periode tijdens het jaar ervoor. De reden? De afschaffing van de woonbonus speelt daar volgens de Nationale Bank een belangrijke rol in. Opvallend is dat het aantal herfinancieringen met maar liefst 87,8% is gestegen. Dat betekent dat één op vier nieuwe kredieten in 2019 een herfinanciering betrof.

Minder wanbetalers

Hoewel Belgen dus steeds meer lenen, betalen ze dat krediet ook beter terug. Het aantal leners met een betalingsachterstand daalde in 2019 al voor het derde jaar op rij, en dat met 5,1%. Het aantal wanbetalingen daalde dan weer met 6,3%. Concreet hebben vorig jaar ruim 336.000 Belgen iets minder dan 500.000 wanbetalingen gedaan.

Het totale achterstallige bedrag daalt dan weer met 5,3 % tot 2,7 miljard euro. Het gemiddelde per persoon bedraagt 11.416 euro, al loopt dat sterk op als je leent voor een woning en niet voor bijvoorbeeld een wasmachine of auto. Het aantal personen met een lopende schuldenregeling daalde eind vorig jaar met 6,4%, het aantal nieuwe dossiers bleef stabiel.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons