Wie beslist over renovatiewerken in een appartementsgebouw?

Heel wat appartementsgebouwen zijn aan renovatie toe. Mag je als mede-eigenaar gelijk welke verbouwing uitvoeren in je eigen appartement? Wie beslist over verbouwingswerken aan de gemene delen van het gebouw?

Zowat 2/3 van de appartementsgebouwen in België zijn bijna 40 jaar oud. Ze zijn in meer of mindere mate aan renovatie toe. Maar met welke spelregels moet je rekening houden als je verbouwingen wil doen in het appartementsgebouw waarbinnen je eigenaar bent?

Je eigen appartement

Als je je eigen appartement wil verbouwen heb je daar in principe geen toestemming van wie dan ook voor nodig. Je kan dus perfect bv. een nieuwe keuken of badkamer in je eigen appartement plaatsen. Het spreekt voor zich dat je ook de kosten van deze verbouwing zal moeten betalen. 

Je mag bij je verbouwing echter niet raken aan de gemene delen van het gebouw. 

Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar beslissen om de inkomdeur van je appartement te verplaatsen. Ook bepaalde binnenmuren kunnen deel uitmaken van de gemene delen van het gebouw. Om te weten of dat het geval is kan je er de statuten van het gebouw op nalezen. 

Gemene delen

Je kan integendeel niet zelf beslissen over verbouwingswerken aan de gemene delen van het gebouw. De beslissing om deze renovaties te doen wordt genomen door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Om tot een verbouwing te kunnen overgaan is (op dit moment nog) een 3/4e meerderheid binnen de algemene vergadering nodig.

De syndicus kan op zijn beurt beslissen over kleine herstellingen aan de gemene delen en over dringende ingrepen om schade te vermijden. Als je het niet eens bent met een beslissing van de algemene vergadering kan je die aanvechten in een procedure voor de vrederechter.

Je kan ook naar de vrederechter stappen om je te laten machtigen om dringende en noodzakelijke werken aan de gemene delen te laten doen op kosten van de gemeenschap.

Nieuwe appartementswet

Vermoedelijk op 1 januari 2019 zal de nieuwe appartementswet in werking treden.

De spelregels inzake renovatiewerken aan de gemene delen zullen dan grondig wijzigen. Een renovatie van de gemene delen kan vanaf dan allicht gebeuren als er op de algemene vergadering een tweederde meerderheid is die daarvoor stemt.

Is er sprake van werken die nodig zijn om te voldoen aan wettelijke voorschriften dan volstaat zelfs een gewone meerderheid. Hierbij kan worden gedacht aan werken om de verplichte normen te halen voor dakisolatie. 

Wie betaalt de werken aan de gemene delen?

De kosten van de werken aan de gemene delen worden verdeeld onder de mede-eigenaars. Dit gebeurt meestal in functie van de aandelen die elke kavel (appartement, kelder, garage) krijgt in de gemene delen. Een ander denkbaar systeem bestaat erin dat de appartementen die meest nut hebben van een welbepaalde verbouwing meer moeten betalen.

De statuten van het gebouw geven aan welk systeem geldt in het gebouw waarbinnen jij eigenaar bent. Als er een reservefonds is in het gebouw kunnen de kosten van de verbouwing (deels) daaruit worden betaald. Er kan ook eventueel worden gewerkt met een lening om de werken te bekostigen.

Bron
Investr

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons