Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?


Fiscale voordelen

Sluit je voor de aankoop van een woning een hypothecaire lening af? Dan zal dit je belastbare inkomen verlagen, zodat je minder belastingen moet betalen. Concreet kan je zowel de betaalde interesten als de kapitaalaflossingen fiscaal aftrekken tot 45%. Dit is zeer interessant, maar hou er rekening mee dat je lening aan enkele specifieke voorwaarden moet voldoen.


1. Voorwaarden voor fiscale aftrekbaarheid

Om van de fiscale voordelen te kunnen genieten, moet je lening aan deze voorwaarden voldoen.

  • De lening werd na 1 januari 2015 afgesloten.
  • De lening moet gewaarborgd zijn door een hypothecaire inschrijving. Neem hiervoor contact op met je notaris.
  • De lening moet bij een Belgische bank afgesloten worden.
  • De lening moet een looptijd van minimaal 10 jaar hebben.
  • De lening werd afgesloten voor je enige woning in België.  Een lening voor een tweede verblijf in België of voor een pand in het buitenland komt niet in aanmerking voor het fiscale voordeel.


2. Concrete bedragen

Hoe groot is het fiscale voordeel? Over welke bedragen spreken we? Sinds juli 2014 zijn het de gewesten die verantwoordelijk zijn voor deze materie. De concrete bedragen en informatie vind je terug op de websites van de gewesten.


3. Extra fiscale aftrekposten

Naast je lening zijn er ook andere investeringen die een fiscaal voordeel kunnen opleveren. We denken hierbij vooral aan:


Premies en steunmaatregelen

De overheid heeft tal van premies en steunmaatregelen in het leven geroepen om een huis te kopen, te bouwen of te verbouwen. Het loont zeker de moeite om grondig na te kijken op welke tegemoetkomingen je recht hebt. Wist je bijvoorbeeld dat er een gratis verzekering ‘gewaarborgd wonen’ bestaat? En dat je mogelijk een deel van je verhuiskosten kan vergoed krijgen? Bekijk snel welke premies voor jou interessant zijn op de gespecialiseerde website van de overheid.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons