Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?


Fiscale voordelen

Sluit je voor de aankoop van een woning een hypothecaire lening af? Dan zal dit je belastbare inkomen verlagen, zodat je minder belastingen moet betalen. Concreet kan je zowel de betaalde interesten als de kapitaalaflossingen fiscaal aftrekken tot 45%. Dit is zeer interessant, maar hou er rekening mee dat je lening aan enkele specifieke voorwaarden moet voldoen.


1. Voorwaarden voor fiscale aftrekbaarheid

Om van de fiscale voordelen te kunnen genieten, moet je lening aan deze voorwaarden voldoen.

  • De lening werd na 1 januari 2015 afgesloten.
  • De lening moet gewaarborgd zijn door een hypothecaire inschrijving. Neem hiervoor contact op met je notaris.
  • De lening moet bij een Belgische bank afgesloten worden.
  • De lening moet een looptijd van minimaal 10 jaar hebben.
  • De lening werd afgesloten voor je enige woning in België.  Een lening voor een tweede verblijf in België of voor een pand in het buitenland komt niet in aanmerking voor het fiscale voordeel.


2. Concrete bedragen

Hoe groot is het fiscale voordeel? Over welke bedragen spreken we? Sinds juli 2014 zijn het de gewesten die verantwoordelijk zijn voor deze materie. De concrete bedragen en informatie vind je terug op de websites van de gewesten.


3. Extra fiscale aftrekposten

Naast je lening zijn er ook andere investeringen die een fiscaal voordeel kunnen opleveren. We denken hierbij vooral aan:


Premies en steunmaatregelen

De overheid heeft tal van premies en steunmaatregelen in het leven geroepen om een huis te kopen, te bouwen of te verbouwen. Het loont zeker de moeite om grondig na te kijken op welke tegemoetkomingen je recht hebt. Wist je bijvoorbeeld dat er een gratis verzekering ‘gewaarborgd wonen’ bestaat? En dat je mogelijk een deel van je verhuiskosten kan vergoed krijgen? Bekijk snel welke premies voor jou interessant zijn op de gespecialiseerde website van de overheid.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Bijkomende kosten bij de aankoop van een huis!

Voor je een woning koopt, is het goed om een bepaald budget vast te leggen. Hou er rekening mee dat de aankoop van je nieuwe huis of appartement niet je volledige budget mag opslorpen. Er komen bij de aankoop van een pand ook heel wat andere kosten kijken. We sommen ze graag voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons