Welke premies blijven over om uw huis echt energievriendelijk te maken?

Ondanks de investeringen in isolatie en efficiënte verwarmingsinstallaties, blijft er nog veel werk om het woningenpark echt energiezuinig te maken. Dat blijk uit een onderzoek van Eurostat dat het energieverbruik in de drie gewesten in kaart brengt. Vandaar dat we u nog een keer alle bestaande premies op een rij geven.

Meer dan de helft van de Belgische bevolking leeft in een eengezinswoning met open of halfopen bebouwing – wat isolatie noodzakelijker en ook duurder maakt. Liefst 67 procent is ook eigenaar van dat huis, en draait dus zelf voor de energiebesparende investeringen op. En de gemiddelde verwarmde oppervlakte (101 m2) is de afgelopen jaren nog toegenomen, wat aangeeft dat we meer isoleren, maar ruimer leven en daarom niet minder energie verbruiken.

Deze en andere wetenswaardigheden zijn terug te vinden in een lijvige enquête die Eurostat in opdracht van de federale regering uitvoerde bij 3.396 Belgische gezinnen. Omdat zowel de resultaten van het onderzoek als het beleid per regio soms sterk verschilt, kijken we per gewest wat u als consument kunt ondernemen om uw woning nog energiezuiniger te maken.

Vlaanderen
De isolatiepremies uit het verleden hebben hun werk gedaan. Liefst 68,5 procent van de ondervraagde gezinnen leeft in een woning waarvan het dak of de zoldervloer over de gehele oppervlakte is geïsoleerd. Drie kwart heeft minstens een deel van zijn dak geïsoleerd. Dat is een stijging van bijna 20 procent vergeleken met de cijfers uit 2001.

Daar zit de immens populaire dakisolatiepremie uiteraard voor iets tussen. In 2012 werden 72.390 premies toegekend, een stijging met 8 procent. Het gaat niet om een premie van de Vlaamse overheid, maar om een verplichting die de netbeheerders hebben opgelegd gekregen. Laat u de werken uitvoeren door een erkend aannemer, dan kunt u tot 8 euro/m2 (met een maximum van 960 euro of 120 m2) krijgen. Van de federale overheid mag u bovendien 30 procent van de factuur als kosten inbrengen op uw belastingaangifte.

Amper 20 procent van de gezinnen heeft tot nog toe geïnvesteerd in vloerisolatie. Nochtans geven de netbeheerders ook daarvoor financiële steun. Wie isolatie laat plaatsen op volle grond of op het plafond van een kelder onder een verwarmde ruimte kan daarvoor 6 euro per m2 krijgen (met een maximum van 800 euro). En ook de buitenmuurisolatie van het woningenpark staat nog in de beginfase. Ruim een derde van de bevraagde gezinnen heeft de hele woning geïsoleerd, terwijl 57 procent het voorlopig bij blote buitenmuren houdt. En dat terwijl er bij de netbeheerders 15 euro/m2 (met een maximum van 2.000 euro) te krijgen is voor deze, meestal niet geringe, investering.

Opvallend is ook dat nog altijd bijna een vijfde van alle Vlaamse woningen over ramen met enkel glas beschikt. De 12 euro tot 15 euro/m2 (met een maximum van 375 euro) aan premies die de netbeheerder daar biedt, zijn wellicht niet voldoende om dat aanzienlijke restpercentage weg te werken. Via de verbeterings- en renovatiepremie van de Vlaamse overheid kan nog extra steun worden bekomen voor wie zijn enkel glas door hoogrendementsglas wil vervangen.

Van de gezinnen die met aardgas verwarmen, blijkt nog ruim een derde over een oude verbrandingsketel te beschikken. Helaas geeft de netbeheerder in dat geval alleen nog een premie (max. 800 euro) aan de zogenaamde ‘beschermde afnemers’, mensen die recht hebben op de sociale tarieven voor elektriciteit en gas.

Meer dan 60 procent van de mensen die hun huis verwarmen met een individuele centrale verwarmingsketel op stookolie, heeft nog een oude ketel. Ook deze vervangingsoperatie wordt niet langer gesubsidieerd. Alleen alternatieven, zoals de installatie van een warmtepomp (max. 1.700 euro) of een zonneboiler (vanaf 1/1/2013 max. 2.750 euro of 50% van de factuur) komen nog voor steun van de netbeheerder in aanmerking.

Vlaanderen kent voorts ook nog een korting toe op de onroerende voorheffing van energiezuinige nieuwbouwwoningen. Wie een E-peil van 30 haalt, betaalt vijf jaar lang geen belasting, een E-peil van 40 geeft recht op een korting van 50 procent.

Ook de gemeenten kennen elk verschillende vormen van subsidies toe. Die vindt u terug via de subsidiewijzer van het Vlaamse Energieagentschap (VEA).

Wallonië
Bijna twee derde van de bevraagde gezinnen in Wallonië heeft zijn dak of zoldervloer volledig geïsoleerd. Ruim een derde heeft nog niets ondernomen. En dat ondanks de gulle premie, die tot 15 euro/m2 subsidieert (uitgevoerd door een aannemer en met een maximum van 100 m2 voor eensgezinswoningen).

Met de vloerisolatie is het, net als in Vlaanderen, slechter gesteld. Amper 18 procent heeft zich al beschermd tegen energieverlies via de vloer. De premies variëren hier van 22 euro/m2 voor kelderisolatie tot 30 euro/m2 voor een isolatie op volle grond (met een maximum van 80 m2 voor eensgezinswoningen).

Meer dan een kwart van de gezinnen heeft de buitenmuren al volledig laten isoleren. De 62 procent die dat nog niet hebben gedaan, kunnen echter gebruik maken van een premie die oploopt tot 59 euro/m2 wanneer u voor het meest isolerende en natuurlijk materiaal kiest (met een maximum van 120 m2 voor eensgezinswoningen).

Met 17 procent van de huizen begint enkel glas gelukkig een zeldzaamheid te worden in Wallonië. De premie van 45 euro/m2 ontneemt die restgroep echter elk excuus om geen dubbel of hoogrendementsglas te laten installeren.

Als het op de verwarmingsinstallatie aankomt, blijkt er nog heel wat werk aan de winkel inde Waalse huizen. Van de gezinnen die met aardgas verwarmen (39 procent, wat in vergelijking met Vlaanderen, 61 procent, en zeker Brussel, 77 procent, weinig is) beschikt slechts de helft over een condensatie- of hoogrendementsketel. Bij de mazoutstokers (toch nog altijd 47 procent) heeft amper een derde zich een zuinige ketel aangeschaft. En dat terwijl condensatieketels voor aardgas, anders dan in Vlaanderen, kunnen rekenen op een premie van 450 euro. Voor een ketel op biomassa geeft de Waalse overheid tussen 1.750 en 10.700 euro (afhankelijk van het vermogen). Voor een warmtepomp 1.500 euro. Zonneboilers genieten nog maximaal 500 euro steun. En voor luchtverwarmingssystemen zijn er premies met maxima tussen 6.250 en 12.500 euro. Interessant, Wallonië betaalt ook 60 procent van de factuur (met een maximum van 360 euro) van de energieaudit die u laat uitvoeren.

Brussel
Van de drie gewesten heeft Brussel veruit het oudste woningenpark. Bijna de helft van de Brusselse huizen dateert van voor 1945. De inspanningen om die huizen te laten voldoen aan een 21ste-eeuws energiebeheer zijn dan ook een pak groter. En worden wellicht daarom ook langer uitgesteld. Bij de bevraagde gezinnen heeft 57 procent het dak volledig geïsoleerd, het laagste percentage van de drie gewesten. Nochtans hebben ook de Brusselaars recht op een premie van 15 euro/m2 (25 euro voor de laagste inkomsten en + 10 euro/m2 voor wie natuurlijke materialen gebruikt).

Amper 11 procent van de Brusselse vloeren is geïsoleerd. Het gewest subsidieert de werken echter met 20 euro/m2 (30 euro voor de laagste inkomens), wat een pak meer is dan in Vlaanderen. Hetzelfde beeld bij de buitenmuurisolatie. Net geen 12 procent heeft zich al van buitenaf tegen de kou beschermd. Net daarom werden in 2012 de premies verdubbeld tot 80 euro/m2 (100 euro voor de laagste inkomens), wat in sommige gevallen twee derde of meer van de factuur kan dekken.

Brussel heeft met 22,7 procent ook veruit het hoogste aantal huizen met enkele beglazing. Ook hier deed het gewest vorig jaar een forse inspanning en verdrievoudigde (!) de premies. Wie hoogrendementsglas zet, krijgt daarvoor 45 euro/m2, een premie die nog verhoogd wordt als u het best isolerende materiaal kiest (+ 30 euro/m2) of ook de ramen zelf laat vervangen (+50 euro/m2).

Ook bij de verwarmingsinstallaties zien we dat Brussel achterophinkt. Hoewel de meeste gezinnen op aardgas verwarmen (77 procent), heeft minder dan de helft geïnvesteerd in een condensatie- of hoogrendenmentsketel. Het gewest heeft ook hier de premies verdubbeld tot een maximum van 1.600 euro. En ook voor de – duurzame - alternatieven werd een extra budget uitgetrokken. Voor een warmtepomp kunnen Brusselse gezinnen tot 4.750 euro steun krijgen. Voor een zonneboiler 3.500 euro.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons