Advies: Huren Welke huurwaarborg vraag je als je een vakantieverblijf verhuurt?

Je bent eigenaar van een appartement aan de Belgische kust of een chalet in de Ardennen. Je verhuurt deze in de vakantieperiodes aan vakantiegangers. Welke huurwaarborg kan je vragen?

Als je je tweede verblijf verhuurt aan vakantiegangers voor periodes van een week, twee weken of zelfs een maand, is de woninghuurwet niet van toepassing. De strenge regels die daarin staan over de huurwaarborg spelen dan ook niet. Met welke regels moet je wel rekening houden? 

Keuze qua bedrag

Je kan in dat geval samen met je huurder overeenkomen welke huurwaarborg je aan hem of haar vraagt. Er is dus geen wettelijke grens waar de waarborg niet mag boven gaan. Je kan bijvoorbeeld aanknopen bij een bedrag dat overeenkomt met de eigenlijke huurprijs (zo bv. een waarborg ten belope van één week huur als je voor een week verhuurt). 

De vorm

De huurwaarborg moet in dat geval ook niet gestort worden op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder bij een bank. Je mag de waarborg ook cash aan jou laten betalen of laten storten op je rekening.

Bij het einde van de huur moet je wel nog met je huurder akkoord gaan over wat er met de waarborg gebeurt. Je moet met andere woorden afspreken of je huurder die (al dan niet deels) terugkrijgt dan wel of jij hem als verhuurder mag houden (omdat er bijvoorbeeld schade werd berokkend in je pand). Raak je het niet eens, dan zal de vrederechter het laatste woord hebben. 

Bron:* Immovlan

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons