Wat doet een sociaal verhuurkantoor?

U bent eigenaar van een woning die u wil verhuren. U overweegt in zee te gaan met een sociaal verhuurkantoor. Hoe werkt dat eigenlijk?

Een woning verhuren, is niet altijd een pretje. U moet een huurder vinden en die proberen te houden, u moet kleine en grote herstellingen uitvoeren, en u loopt het risico dat de huur achterblijft.

Sociale verhuurkantoren nemen onroerende goederen in beheer en verhuren die aan mensen die in een moeilijke financiële si-tuatie verkeren. In ruil dekken ze het risico op wanbetaling en leegstand; de eigenaar is dus zeker dat hij zijn huurinkomsten krijgt. Aan het eind van het contract zoekt het sociale verhuurkantoor een huurder en brengt het de woning weer in goede staat. U moet wel een goed aanbieden dat voldoet aan de veiligheids- en gezondheidseisen.

Er is een keerzijde: de huur die u ontvangt, is in principe lager dan de marktprijs. De regels verschillen naargelang van het gewest. In Brussel moeten eigenaars barema’s respecteren die gemiddeld 30 à 40 procent lager liggen dan de gangbare prijzen op de markt. In Vlaanderen zijn de huurprijzen het resultaat van een afspraak tussen het agentschap en de eigenaar. Daar liggen ze dus meer in de lijn van de prijzen van de privésector.

Als u uw woning toevertrouwt aan een sociaal verhuurkantoor, kunt u aanspraak maken - afhankelijk van het gewest - op renovatiesubsidies en een korting op de onroerende voorheffing; soms bent u zelfs volledig vrijgesteld van de onroerende voorheffing. 

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons