Wat als je je aangekochte woning snel doorverkoopt?

Als je een bestaande woning koopt, betaal je daar sinds 2018 7% registratierechten op. Het vroegere klein (5%) en groot beschrijf (10%) bestaat niet meer.

Als je die woning binnen de vijf jaar opnieuw verkoopt, kun je een deel van de betaalde registratierechten recupereren. Dat noemen ze de ‘meeneembaarheid van registratierechten’.

Uiteraard zijn er enkele voorwaarden en regels:

 • Je moet je huidige woning binnen de vijf jaar na het verlijden van de notariële akte verkopen én een nieuwe gezinswoning aankopen.
 • Het maakt niét uit of je eerst aankoopt en dan verkoopt, of net andersom. De verkoop en aankoop mogen echter maximaal twee jaar uit elkaar
 • De meeneembaarheid van registratierechten geldt enkel voor vastgoed waar je effectief gedomicilieerd bent. Sterker nog, je moet er minimaal 18 maanden gewoond hebben. Dat betekent dus ook dat het enkel gebruikt kan worden voor je eerste woning. Dus niet op een tweede woning die je bijvoorbeeld via een schenking of erfenis hebt verworven. Een garage, winkel of ander opbrengsteigendom geldt niét.
 • De meeneembaarheid van registratierechten kan wél bij een bouwgrond.
 • Zowel de woning die je verkoopt als de woning die je aankoopt moeten in het Vlaams Gewest liggen om registratierechten te kunnen recupereren.
 • Het maximum van de te recupereren registratierechten bedraagt 12.500 euro. Uiteraard krijg je nooit meer registratierechten terug dan dat je zelf betaald hebt.
 • Als je de woning die als jouw hoofdverblijfplaats geldt, binnen de twee jaar verkoopt, krijg je 3/5 van de registratierechten terug. Let wel, in dit geval verloopt de procedure niet automatisch maar moet je het aanvragen via je notaris.
 • Voor nieuwbouwwoningen geldt de meeneembaarheid van registratierechten enkel op het gedeelte van de grond. In dat geval heb je wél meer tijd: vijf jaar in plaats van twee jaar.

Meerwaardebelasting

Als je binnen de vijf jaar na aankoop een woning doorverkoopt waar je zelf niét woont, betaal je belasting op de meerwaarde. Dat is het verschil tussen het aankoop- en verkoopbedrag. De meerwaardebelasting bedraagt 16,5 procent.

Voor de berekening van die meerwaarde mag je de aankoopprijs verhogen met de werkelijke kosten van de aankoop (notariskosten) of met een forfaitair kostenpercentage van 25%. De met 25% verhoogde aankoopprijs kun je nog verhogen met 5% per verlopen jaar sinds de aankoop, én met de facturen van werken uitgevoerd door een geregistreerd aannemer.

Een voorbeeld:

Je koopt een bestaande woning van 250.000 euro. De akte van de notaris wordt ondertekend op 03/04/2017. Je betaalt hier 25.000 euro registratierechten (10%, voormalig groot beschrijf) op. Je trekt er meteen in. Het is je enige woning.


 1. Net tien maanden na de aankoop van je woning, besluit je te verhuizen. Je recupereert géén registratierechten omdat je er géén 18 maanden hebt gewoond.
 2. Je verkoopt je woning na 20 maanden en koopt een nieuwe woning: je kunt via je notaris een aanvraag indienen om 3/5 van de betaalde registratierechten te recupereren. Dat komt overeen met 16.666 euro.
 3. Twee jaar later beslis je te verhuizen naar de andere kant van Vlaanderen. Daar koop je een andere woning voor 300.000 euro. Hierop betaal je 7% registratierechten of 21.000 euro. Bij de verkoop van je vorige woning trek je het maximum van de te recupereren registratierechten terug: 12.500 euro.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Hoe zit het met het verkopen van een huis tijdens een scheiding?

Een scheiding doormaken is nooit gemakkelijk, zeker niet als je niet goed weet wat te doen met de gezamenlijke woning na de scheiding. Verkoop je je huis best? Wat als jullie beiden iets anders willen?

Het hoeft echter niet altijd een lastig proces te zijn. Er zijn verschillende manieren om deze situatie zodanig aan te pakken dat zowel jij als je ex-partner tevreden kunnen zijn met de verdeling van het goed.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons