Wanneer kan je best je huis verkopen?

Heel wat kopers en verkopers vragen het zich af: wat is de beste moment om een pand te kopen of te verkopen? 

De vastgoedmarkt doorheen de seizoenen
Heel wat gezinnen willen verhuizen tijdens de lente of tijdens de zomervakantie, net op tijd voor het begin van het nieuwe schooljaar. Daarom is de lente ook de beste periode om een huis te kopen. Maar als we spreken over het lenteseizoen, dan hebben we het over begin februari en niet over de eigenlijke lente. Tijdens de zomermaanden ligt de verkoop van huizen vaak een beetje stil, omdat veel mensen dan met vakantie zijn. Dit geldt ook voor de maand december, om dezelfde reden.

Voor de verkopers: een woning verkopen tijdens de herfst biedt als voordeel dat je minder concurrenten op de huizenmarkt hebt, maar het aantal potentiële kopers gaat natuurlijk ook naar beneden.

De appartementenmarkt ondergaat minder schommelingen dan de huizenmarkt en is het ganse jaar door relatief constant. Als je een goede woning vindt aan een schappelijke prijs, dan weet je dat de moment daar is om te kopen!

De vastgoedmarkt volgens de intrestvoeten
Maar eigenlijk is de vastgoedverkoop sterker afhankelijk van de intrestvoeten dan van de seizoenen. De beste periode om te kopen of te verkopen is wanneer de intrestvoeten laag staan, of dit nu in januari, juni of oktober is. Ga dus vooral luisteren wat jouw financiële instelling jou kan bieden.

Win advies in
Je doet er verder ook goed aan om het advies van jouw makelaar in te winnen. Hij zal helpen zoeken naar de woning waar jij van droomt. Bovendien is een vastgoedmakelaar perfect op de hoogte van de nieuwtjes op de vastgoedmarkt. Zo bespaar je veel tijd en heb je een streepje voor op andere kopers.

Bron:
Logic-immo.be

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons