Hoe zit het met het verkopen van een huis tijdens een scheiding?

Een scheiding doormaken is nooit gemakkelijk, zeker niet als je niet goed weet wat te doen met de gezamenlijke woning na de scheiding. Verkoop je je huis best? Wat als jullie beiden iets anders willen?

Het hoeft echter niet altijd een lastig proces te zijn. Er zijn verschillende manieren om deze situatie zodanig aan te pakken dat zowel jij als je ex-partner tevreden kunnen zijn met de verdeling van het goed:

  • Optie 1: Het huis verkopen na een scheiding
  • Optie 2: Je ex-partner uitkopen
  • Optie 3: Het huis in onverdeeldheid houden

Optie 1: Het huis verkopen na een scheiding

Ondanks het feit dat mensen er vaak van uitgaan dat je het huis eerst moet verkopen voor je aan de scheiding begint, is dit helemaal niet zo. Je kan in principe zelf kiezen wat je eerst doet

Wat wel belangrijk is om te onthouden, is dat je goed uitzoekt of er sprake was van een ongelijke verdeling bij de initiële aankoop van de woning en of dit ook zo op papier staat. Dit kan je terugvinden in de aankoopakte of het huwelijkscontract. 
Weet je niet goed hoe je om moet gaan met de effectieve verkoop van het huis? Ontdek dan wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je woning.

Zodra de notariële verkoopakte is verleden, wordt de verkoopprijs verdeeld. Dit kan echter natuurlijk pas na het aftrekken van de kosten van de verkoop, zoals de notariskosten of de eventuele makelaarskosten
Hoe de verkoopprijs uiteindelijk verdeeld wordt, hangt erg af van de afspraken die je met je ex-partner hebt gemaakt. Er zijn hier geen vaste voorschriften voor. Indien er enige onduidelijkheden zijn, praat je hier best over met een notaris, advocaat of echtscheidingsbemiddelaar.

Als je wat meer informatie wil over wat er allemaal komt kijken bij een verkoop met meerdere eigenaars, geven we je graag nog wat extra informatie.

Optie 2: Je ex-partner uitkopen


Wat als jij wel graag in het huis wil blijven wonen maar je ex-partner de woning wil verkopen? Dan is het aangeraden om je ex-partner uit te kopen. Begin daarom steeds met het correct schatten van de waarde van je woning.

Je kan je woning steeds laten schatten door een vastgoedexpert of makelaar. Indien je de waarde liever zelf schat, kan je deze schattingstool gebruiken. 

We doen graag even de stappen van de berekening uit de doeken:

  • Van de vastgestelde verkoopwaarde wordt het saldo van de hypothecaire lening afgetrokken om het te verdelen saldo te bepalen.

  • Als je je ex-partner wil uitkopen, moet je daarnaast ook rekening houden met de eventuele eigen inbreng. Zoals reeds gezegd kan je dit nagaan in de aankoopakte of het huwelijkscontract. 

  • Dit is belangrijk omdat de eigen inbreng bij de aankoop in normale omstandigheden gerecupereerd kan worden bij de scheiding.

  • Wat overblijft na die berekening, is de “overwaarde” van het huis. Wanneer je deze waarde door twee deelt, bekom je het bedrag waarvoor je je partner moet uitkopen.

Als de bank echter beslist dat je over onvoldoende middelen beschikt om je partner uit te kopen, zal je de woning echter toch moeten verkopen of in onverdeeldheid houden.  

Optie 3: Het huis in onverdeeldheid houden

Soms kunnen ex-partners beslissen om het huis toch niet te verkopen bij een scheiding. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals kinderen, werkeloosheid, etc.

In dat geval heb je altijd nog de optie om de woning in onverdeeldheid te laten. Dat houdt in dat jij en je ex-partner samen eigenaar blijven van het huis in kwestie. 
Natuurlijk is het belangrijk om in dit geval goede afspraken te maken zodat er duidelijkheid bestaat:

  • Wettelijk gezien is de maximumperiode van onverdeeldheid 5 jaar, maar daar kan je altijd afstand van doen. Belangrijk is dat de woning niet eeuwig in onverdeeldheid blijft. 

  • Er zullen ook afspraken gemaakt moeten worden over de doorlopende kosten. Die worden namelijk gelijk verdeeld over de eigenaars.

  • Gebruikerslasten moeten daarentegen betaald worden door de effectieve gebruiker. 

Links waar je misschien iets aan hebtWil je graag wat meer informatie over het verkopen van je huis? Dan kan je steeds terecht bij de vastgoedexperts van Oximo!

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons