De voordelen van de dubbele prijszetting bij Oximo

Oximo hanteert bij de verkoop van haar vastgoed steeds een prijsvork en niet één vaste prijs. Het onroerend goed wordt geschat en nadien wordt er een minimumprijs en direct hebben prijs opgekleefd. De minimumprijs is de vanafprijs waarvan kandidaat-kopers een bod kunnen uitbrengen, de direct hebben prijs is de prijs waaraan de verkoper zich ertoe verbindt om zijn pand zeker te verkopen. De door Oximo geschatte waarde van de woning bevindt zich tussen deze 2 prijzen.

Deze prijszetting is niet gebruikelijk in de vastgoedwereld maar zorgt voor de verkopers wel voor een betere onderhandelingspositie. Dit blijkt ook uit een onderzoek van de Universiteit van Colombia. Zij deden onderzoek naar de verschillende technieken van onderhandeling. In tegenstelling tot de klassieke theorieën die de studenten van business scholen aangeleerd krijgen blijkt dat het hanteren van een prijsvork wel degelijk een goede onderhandelingsmethode is. Hen werd immers steevast verteld dat de prijsvorkmethode niet werkt omdat de tegenpartij dan altijd voor het slechtste bod zou kiezen. 

Uit hun resultaten blijkt ook dat de meeste potentiële kopers uit beleefdheid amper een bod durven uitbrengen onder de minimumprijs. Ze willen de tegenpartij niet beledigen door een bod te doen dat ver onder het minimaal voorgestelde bedrag ligt. Dit wordt ook wel de relationele kost genoemd. 

Bovendien werkt de prijsvorkmethode beter dan het voorstellen van één onrealistisch hoog bedrag in de hoop daarover verder te kunnen onderhandelen. In die laatste techniek bleek de discussie volgens de onderzoekers vaak vast te lopen. 

Tenslotte is er nog één belangrijk psychologisch voordeel. Het hanteren van een prijsvork als onderhandelingsmethode zorgt ervoor dat men wordt bestempeld als een persoon die zich soepel en verzoenend opstelt, terwijl het aanbrengen van een vaste prijs daarentegen als het gedrag van een koppig individu zou kunnen worden gezien. 

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons