Vlaming kiest voluit voor appartement

In de eerste vijf maanden van dit jaar betrof liefst 60 procent van alle bouwvergunningen in Vlaanderen een appartement. Dat is een opmerkelijke evolutie. Twintig jaar geleden waren huizen (65 procent van alle bouwvergunningen) nog duidelijk in de meerderheid.

Jongeren kiezen steeds meer voor de stad. Babyboomers verhuizen van hun ruime woning naar een appartement in het centrum van hun gemeente om er langer zelfstandiger te kunnen blijven wonen. De overstap naar een appartement komt er ook steeds meer uit financiële noodzaak. De koopkracht van de Vlaming is nauwelijks gestegen. De steeds strengere normen hebben de bouw van een nieuw huis zo’n 20 procent duurder gemaakt.

Voor een groeiend aantal mensen is een appartement de enige realistische financiële optie. Een degelijk appartement van ongeveer 250.000 euro is makkelijker te vinden dan een degelijk huis in die prijsklasse.

Een andere vaststelling is dat de appartementen steeds kleiner worden. In de jaren tachtig waren appartementen met een bewoonbare oppervlakte van 125 m² vrij gewoon geworden. De voorbije jaren is dat teruggevallen tot 67 m². Voor huizen spreekt men nu van 140 m².

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons