Vlaanderen niet klaar voor vergrijzingsgolf: 'Waar gaan al die bejaarden wonen?'

Vlaanderen stevent af op een vergrijzingsgolf. Maar kennelijk weet niemand waar al de bejaarden van morgen moeten gaan wonen.

Er nadert een golf van een kleine 3,8 miljoen zestigplussers, maar niemand weet hoe en waar ze moeten gaan wonen. Uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven blijkt dat onze huizen niet geschikt zijn om oud in te worden en dat de buurt daar niet aan is aangepast, melden de kranten van Mediahuis. 'Waar gaan al die bejaarden wonen?

Binnen twintig jaar zullen er dubbel zoveel 80-plussers zijn als nu. Nog eens twintig jaar ­later is dat aantal al verdrievoudigd tot 1,2 miljoen. "Om die kosten op te vangen, zullen we allemaal langer moeten werken. Maar waar gaan al die bejaarden wonen?", vraag professor Pascal De Decker, socioloog en stedenbouwkundige van de KU Leuven, zich af.

"Werkelijk niéts - huizen noch buurten - is klaar voor een ouder wordende bevolking. De toestand is hopeloos én ­ernstig", zo klinkt het. "Extra rusthuizen bouwen blijkt onbetaalbaar, dus wil de overheid dat ouderen langer thuis wonen. Maar onze huizen zijn daar niet op voorzien", zegt De Decker. Thuiszorg

Volgens De Decker toont onderzoek aan dat nu al 40 procent van de ouderen in een huis woont dat niet is aangepast aan hun zorgbehoefte.

Dan is er nog het streven van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), die wil inzetten op thuiszorg in zijn breedste vorm. De Decker gelooft er niet in, 'thuiszorger is nu al een knelpuntberoep. En de buren zullen even oud zijn.'

Bovendien stelt de professor vast dat tussen 1990 en 2007 het aantal Vlaamse 80-plussers dat bij een van de kinderen inwoont, gehalveerd is. De lintbebouwing in Vlaanderen, waardoor oudere mensen steeds meer afgelegen wonen en afgesloten worden van sociale voorzieningen, blijkt eveneens een toenemend probleem.

Dedecker pleit voor een doortastende maatregel: "Eigenlijk zouden we heel Vlaanderen moeten afbreken en weer opbouwen om al die fouten van het ruimtelijke wanbeleid van de afgelopen vijftig jaar recht te zetten."

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons