Vlaamse woningprijzen bleven licht stijgen in 2015

2015 werd een beter vastgoedjaar dan verwacht. Tot die conclusie komt het makelaarsnetwerk Century 21 Benelux na analyse van haar jaarstatistieken.

De verwachting was dat 2015 een moeilijk vastgoedjaar zou worden. De gewijzigde woonbonus in Vlaanderen zou zich laten voelen en er werd ook gemaakt van een stijgende hypothecaire rente. Maar het effect van de woonbonus bleef beperkt, met dank aan de aanhoudend lage rente. 

De jaarstatistieken van Century 21 Benelux, die gebaseerd zijn op vijfduizend verkooptransacties van bestaande (geen nieuwbouw) woningen en appartementen, tonen dan ook vooral positieve tendenzen. In Vlaanderen zijn de verkoopprijzen van woningen en appartementen bijna in alle provincies lichtjes blijven stijgen. Vooral in Vlaams-Brabant en in Oost- en West-Vlaanderen noteerde Century 21 Benelux duidelijke prijsstijgingen. Voor heel het Vlaams Gewest komt het makelaarsnetwerk uit op een prijsstijging van 0,5 procent. In Vlaanderen betaal je volgens de nieuwe statistieken van Century 21 Benelux gemiddeld 232.189 euro voor een woning en 179.116 euro voor een appartement.

In Wallonië was de prijsstijging opvallender. In Waals-Brabant en Namen stegen de prijzen met respectievelijk 5,1 procent en 4,1 procent. Gespreid over heel het Waalse gewest klommen de prijzen met 2,4 procent tot gemiddeld 163.000 euro voor een woning en 130.184 euro voor een appartement. 

In Brussel, waar de vastgoedprijzen hoger liggen dan elders in ons land, tekende Century 21 Benelux wel een uitgesproken prijsdaling van 14,5 procent op. De vastgoedgroep interpreteert het als een prijsnormalisering en benadrukt dat Brussel grotendeels een investeerdersmarkt is waar uitschieters geen uitzondering zijn. Voor een huis betaalde je er dit jaar gemiddeld 322.620 euro en 170.629 euro voor een appartement.

Stabiel 2016
Voor 2016 verwacht Century 21 Benelux vooral een voortzetting van de marktsituatie die we in 2015 hebben gekend. De groep rekent op een stabiele, gezonde vastgoedmarkt. Alleen een rentestijging lijkt daar voorlopig verandering in te kunnen brengen, maar daarvoor ziet het geen aanwijzingen. "Het neemt niet weg dat de verschillende overheden in ons land aandacht moeten blijvenhebben voor betaalbaar wonen", stelt operationeel directeur Isabelle Vermeir. In 2015 zijn er op dat vlak, ondanks een aantal fiscale maatregelen, geen grote stappen voorwaarts gezet. Maar voor heel wat kopers blijft de vraag in 2016 even pertinent." 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons