Vlaamse woningprijzen bleven licht stijgen in 2015

2015 werd een beter vastgoedjaar dan verwacht. Tot die conclusie komt het makelaarsnetwerk Century 21 Benelux na analyse van haar jaarstatistieken.

De verwachting was dat 2015 een moeilijk vastgoedjaar zou worden. De gewijzigde woonbonus in Vlaanderen zou zich laten voelen en er werd ook gemaakt van een stijgende hypothecaire rente. Maar het effect van de woonbonus bleef beperkt, met dank aan de aanhoudend lage rente. 

De jaarstatistieken van Century 21 Benelux, die gebaseerd zijn op vijfduizend verkooptransacties van bestaande (geen nieuwbouw) woningen en appartementen, tonen dan ook vooral positieve tendenzen. In Vlaanderen zijn de verkoopprijzen van woningen en appartementen bijna in alle provincies lichtjes blijven stijgen. Vooral in Vlaams-Brabant en in Oost- en West-Vlaanderen noteerde Century 21 Benelux duidelijke prijsstijgingen. Voor heel het Vlaams Gewest komt het makelaarsnetwerk uit op een prijsstijging van 0,5 procent. In Vlaanderen betaal je volgens de nieuwe statistieken van Century 21 Benelux gemiddeld 232.189 euro voor een woning en 179.116 euro voor een appartement.

In Wallonië was de prijsstijging opvallender. In Waals-Brabant en Namen stegen de prijzen met respectievelijk 5,1 procent en 4,1 procent. Gespreid over heel het Waalse gewest klommen de prijzen met 2,4 procent tot gemiddeld 163.000 euro voor een woning en 130.184 euro voor een appartement. 

In Brussel, waar de vastgoedprijzen hoger liggen dan elders in ons land, tekende Century 21 Benelux wel een uitgesproken prijsdaling van 14,5 procent op. De vastgoedgroep interpreteert het als een prijsnormalisering en benadrukt dat Brussel grotendeels een investeerdersmarkt is waar uitschieters geen uitzondering zijn. Voor een huis betaalde je er dit jaar gemiddeld 322.620 euro en 170.629 euro voor een appartement.

Stabiel 2016
Voor 2016 verwacht Century 21 Benelux vooral een voortzetting van de marktsituatie die we in 2015 hebben gekend. De groep rekent op een stabiele, gezonde vastgoedmarkt. Alleen een rentestijging lijkt daar voorlopig verandering in te kunnen brengen, maar daarvoor ziet het geen aanwijzingen. "Het neemt niet weg dat de verschillende overheden in ons land aandacht moeten blijvenhebben voor betaalbaar wonen", stelt operationeel directeur Isabelle Vermeir. In 2015 zijn er op dat vlak, ondanks een aantal fiscale maatregelen, geen grote stappen voorwaarts gezet. Maar voor heel wat kopers blijft de vraag in 2016 even pertinent." 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons