VIL bouwt aan het e-warehouse van de toekomst


Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw is gestart met een nieuw project: ‘e-warehouse’.  Samen met dertien bedrijven onderzoekt het VIL hoe een warehouse op maat van e-commerce ideaal moet worden ingericht. De logistieke afwikkeling van online bestellingen verschilt significant van traditionele logistiek en vraagt dan ook een specifieke aanpak.

E-commerce is ‘hot’. Het succes van online kopen en de verwachte groei in dit segment brengen tal van vragen en uitdagingen met zich mee, en niet in het minst op logistiek vlak. Het belang van logistiek voor e-commerce en de consumentenverwachtingen op vlak van de last mile kwamen vorig jaar al uitgebreid aan bod in het VIL-project ‘e-commerce/e-fulfillment’. Op vraag van de sector start het VIL nu met een vervolgproject, gericht op het logistieke proces vóór de aflevering: de
e-warehouse activiteiten (van inbound tot outbound). De impact op de logistieke organisatie bij online verkoop is erg groot en vraagt om procesaanpassingen. 

Draaiboek voor e-shops en logistieke dienstverleners
Met dit project wil het VIL de verschillende manieren van invulling van een e-warehouse in kaart brengen samen met de projectdeelnemers en op basis van relevante know-how. Dit moet resulteren in een soort draaiboek: het ‘e-warehouse checklist model’. Concreet moet dit draaiboek e-shops en logistieke dienstverleners helpen bij het optimaal inrichten van hun e-warehouse activiteiten. Het VIL zal dit model valideren door het toe te passen bij de projectdeelnemers.

Meer aandacht voor toegevoegde waarde activiteiten
Wil Vlaanderen zich profileren als duurzame en innovatieve topregio, dan moeten onze Vlaamse spelers zich aanpassen aan de logistieke noden op vlak van e-commerce. Bovendien beantwoordt het project aan de doelstelling in het VIL business plan 2012-2016 om bij te dragen aan een toename van toegevoegde waarde activiteiten en duurzame tewerkstelling in de sector. “E-logistiek wordt immers gekenmerkt door een hoge focus op Value  Added Logistics (bv. inpakken, assemblage, retourenafwikkeling) en Value Added Services (bv. facturatie, track & trace). Dankzij de kleinere en lichtere zendingsgrootte bij e-commerce wordt werken in een e-warehouse voor vrouwen erg interessant”, verduidelijkt Dirk De Vylder van het VIL, die het project leidt.

Dertien deelnemers
Dertien bedrijven, een mix van logistieke dienstverleners, verladers en real estate, werken mee aan het project: AMP, Belspeed, bpost, Caterpillar Logistics, Federal Mogul, Fiege, Groep Heylen, Hubo, Nova Natie Logistics, Procter & Gamble, RA-Company, Spring Global Mail en Unigro. Het VIL kan binnen dit project rekenen op de steun van Comeos en BeCommerce.

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek
De vzw Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) wil als erkende competentiepool de logistieke sector in Vlaanderen duurzaam ondersteunen en versterken in haar competitiviteit. Het wil een platform zijn dat concrete antwoorden biedt op relevante logistieke vraagstukken. Zo groeit het VIL uit tot een centrum dat logistieke kennis opbouwt, implementeert en verspreidt.
Meer informatie over het VIL: www.vil.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons