Je woning verbouwd? Verwittig je verzekeraar.

Als je je woning verbouwd hebt is het van belang je verzekeraar daarvan op de hoogte te brengen. Doe je dat niet dan riskeer je onderverzekerd te zijn als er zich een schadegeval voordoet.

Wanneer verwittigen?
Als je werken doet aan je woning waardoor de waarde of de indeling van je huis gewijzigd wordt, moet je je verzekeraar daarvan op de hoogte brengen. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat je je zolder inricht of een carport of veranda bouwt.

Renoveer je enkel je badkamer of keuken dan moet je je verzekeraar niet verwittigen tenzij hierdoor de waarde van je woning toeneemt. Ook als je je woning schildert of behangt moet je je verzekeraar niet verwittigen. Neem bij twijfel contact met je verzekeraar.

Hoe verwittigen?
Neem in eerste instantie contact met je verzekeringsmakelaar of stuur een mail of een brief naar je verzekeraar. Krijg je opvolgend geen reactie stuur dan een aangetekende brief. Hou er rekening mee dat de verzekeraar wellicht de premie die je moet betalen zal verhogen.

Het risico.
Als je je verzekeraar niet op de hoogte brengt van de werken riskeer je bij een schadegeval onderverzekerd te zijn. De kans bestaat dan dat je verzekeraar bij een schadegeval slechts een gedeelte van je schade betaalt. Hij kan dan de zogenaamde evenredigheidsregel toepassen. Daarbij wordt het bedrag van de schade vermenigvuldigd met de verzekerde waarde en gedeeld door de werkelijke waarde van je woning.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons