Je verwarming aan het internet koppelen? Niks dan voordelen!

Voor apparaten als de tablet of tv is het al vanzelfsprekend dat we ermee online kunnen gaan. Langzaamaan komen huishoudapparaten zoals de koelkast en oven binnen het online bereik. En de volgende stap wordt zonder twijfel de verwarmingsketel. De online link biedt ongeziene mogelijkheden voor de gebruiker en de installateur.

In grote gebouwen maakt een gebouwbeheersysteem het vandaag al mogelijk om technische installaties van op afstand te monitoren en beheren. Maar de toekomst van IoT – wat staat voor Internet of Things – brengt de apparaten zelf online, zonder tussenkomst van complexe software en gateways. Die online verbondenheid biedt voordelen voor zowel de gebruiker als de installateur.

En waarom zou je jouw verwarming online willen hebben? Wel, de verwarmingsketel krijgt in één beweging alle mogelijkheden waarvoor je anders een domoticasysteem of betalende app nodig hebt. Denk daarbij aan het monitoren en regelen van de temperatuur in de woning of van het warm water. Je kunt dus eender waar ter wereld en op ieder moment de verwarmingsketel aansturen.

Maar ook de thermostaat krijgt meer mogelijkheden in het aansturen van de installatie. Zelflerende thermostaten zoals die van Honeywell, Nest, of van de fabrikant zelf kunnen dankzij de internetconnectie ook rekening houden met de weersvoorspelling van de komende dagen om de optimale stookcurve te bepalen.

Levenslijn
Ook voor de installateur biedt de online link voordelen. De connectie met internet is als het ware een levenslijn tussen hem en de verwarming. Met een aangepast softwarepakket kan de installateur het verwarmingstoestel van bij hem op kantoor of onderweg op de tablet monitoren. Hij krijgt daarbij een historiek van alle gebeurtenissen.

Wanneer zich een probleem met de verwarming voordoet, krijgt de installateur hier meteen een verwittiging van op zijn scherm. Hij kan daarbij ook meteen aflezen welke de mogelijke oorzaken van het probleem kunnen zijn, welke de geschatte interventietijd is en welke hulpstukken hij nodig zal hebben om de herstelling uit te voeren. Dat bespaart de installateur tijd en jou een vervelend telefoontje naar de installateur om te vertellen dat de verwarmingsinstallatie het niet doet.

De installateur hoeft je daarbij ook geen vervelende vragen meer te beantwoorden waarop je 9 op de 10 het antwoord ook niet weet. Kortom, minder stress aan twee zijden van de telefoon.

Toestemming
Maar niet iedereen zit te wachten op het feit dat de installateur verbinding kan maken met zijn verwarmingsinstallatie. Dat kan ook niet zomaar. De installateur krijgt alleen online toegang tot de verwarmingsinstallatie als je hem schriftelijk toestemming geeft.

Je kunt daarbij aangeven welke toegangsrechten de installateur krijgt: lezen van de logboeken of volledige toegang tot en beheer van de programmatie. Online helpdesk

Ook de fabrikanten maken almaar meer gebruik van de mogelijkheden van internet. Installateurs vinden online instructievideo’s voor bepaalde complexe handelingen bij een installatie of reparatie, vinden tools voor berekeningen, enzovoort.

Sommige fabrikanten gaan nog een stap verder en geven de installateur toegang tot een online helpdesk. Wanneer de installateur inbelt met een probleem kan de technische specialist aan de andere kant van de lijn hem in woord en beeld begeleiden. Aan een testopstelling die overeenstemt met het toestel waaraan de installateur een interventie uitvoert, doet hij stap voor stap de handelingen voor. Dankzij een hoofdcamera en microfoon kan de installateur op zijn laptop of tablet iedere stap volgen en nadoen.

Bron:
Hebbes.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag