Je verwarming aan het internet koppelen? Niks dan voordelen!

Voor apparaten als de tablet of tv is het al vanzelfsprekend dat we ermee online kunnen gaan. Langzaamaan komen huishoudapparaten zoals de koelkast en oven binnen het online bereik. En de volgende stap wordt zonder twijfel de verwarmingsketel. De online link biedt ongeziene mogelijkheden voor de gebruiker en de installateur.

In grote gebouwen maakt een gebouwbeheersysteem het vandaag al mogelijk om technische installaties van op afstand te monitoren en beheren. Maar de toekomst van IoT – wat staat voor Internet of Things – brengt de apparaten zelf online, zonder tussenkomst van complexe software en gateways. Die online verbondenheid biedt voordelen voor zowel de gebruiker als de installateur.

En waarom zou je jouw verwarming online willen hebben? Wel, de verwarmingsketel krijgt in één beweging alle mogelijkheden waarvoor je anders een domoticasysteem of betalende app nodig hebt. Denk daarbij aan het monitoren en regelen van de temperatuur in de woning of van het warm water. Je kunt dus eender waar ter wereld en op ieder moment de verwarmingsketel aansturen.

Maar ook de thermostaat krijgt meer mogelijkheden in het aansturen van de installatie. Zelflerende thermostaten zoals die van Honeywell, Nest, of van de fabrikant zelf kunnen dankzij de internetconnectie ook rekening houden met de weersvoorspelling van de komende dagen om de optimale stookcurve te bepalen.

Levenslijn
Ook voor de installateur biedt de online link voordelen. De connectie met internet is als het ware een levenslijn tussen hem en de verwarming. Met een aangepast softwarepakket kan de installateur het verwarmingstoestel van bij hem op kantoor of onderweg op de tablet monitoren. Hij krijgt daarbij een historiek van alle gebeurtenissen.

Wanneer zich een probleem met de verwarming voordoet, krijgt de installateur hier meteen een verwittiging van op zijn scherm. Hij kan daarbij ook meteen aflezen welke de mogelijke oorzaken van het probleem kunnen zijn, welke de geschatte interventietijd is en welke hulpstukken hij nodig zal hebben om de herstelling uit te voeren. Dat bespaart de installateur tijd en jou een vervelend telefoontje naar de installateur om te vertellen dat de verwarmingsinstallatie het niet doet.

De installateur hoeft je daarbij ook geen vervelende vragen meer te beantwoorden waarop je 9 op de 10 het antwoord ook niet weet. Kortom, minder stress aan twee zijden van de telefoon.

Toestemming
Maar niet iedereen zit te wachten op het feit dat de installateur verbinding kan maken met zijn verwarmingsinstallatie. Dat kan ook niet zomaar. De installateur krijgt alleen online toegang tot de verwarmingsinstallatie als je hem schriftelijk toestemming geeft.

Je kunt daarbij aangeven welke toegangsrechten de installateur krijgt: lezen van de logboeken of volledige toegang tot en beheer van de programmatie. Online helpdesk

Ook de fabrikanten maken almaar meer gebruik van de mogelijkheden van internet. Installateurs vinden online instructievideo’s voor bepaalde complexe handelingen bij een installatie of reparatie, vinden tools voor berekeningen, enzovoort.

Sommige fabrikanten gaan nog een stap verder en geven de installateur toegang tot een online helpdesk. Wanneer de installateur inbelt met een probleem kan de technische specialist aan de andere kant van de lijn hem in woord en beeld begeleiden. Aan een testopstelling die overeenstemt met het toestel waaraan de installateur een interventie uitvoert, doet hij stap voor stap de handelingen voor. Dankzij een hoofdcamera en microfoon kan de installateur op zijn laptop of tablet iedere stap volgen en nadoen.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons