Verrassende cijfers: hoeveel betalen jongeren voor hun eerste huis?

Ondanks de steeds stijgende prijzen, wist de meerderheid van de Belgische jongeren (tussen 22 en 35 jaar oud) die door Ipsos ondervraagd werden hun budget voor de aankoop van een eerste huis te respecteren. De meeste eigenaars jonger dan 35 jaar hebben minder dan 300.000 euro gespendeerd.

Regionale verschillen

In Brussel heeft een derde (32%) van de jongeren een huis gekocht voor een bedrag tussen 200.000 en 300.000 euro. In Vlaanderen is dat aantal nog wat hoger: 37% betaalde tussen 200.000 en 300.000 euro. In Wallonië daarentegen betaalde de helft minder dan 200.000 euro voor zijn eerste woning.

Welke toegevingen?

Om dat budget te respecteren, zijn kopers bereid om toegevingen te doen. De staat van afwerking is een eerste variabele die aangepast kan worden. In 30% van de gevallen maakt het droomhuis plaats voor een gebouw war nog wat renovatiewerk aan is, vertelt Axa. Ze zijn ook bereid om een open bebouwing op te geven voor een halfopen bebouwing.

26% van de bevraagde jongeren gaf aan het budget overschreden te hebben. De helft daarvan deed dat omdat ze hun ideale woning gevonden hadden. Gemiddeld geven jongeren 32% van hun maandelijkse inkomsten af aan hun woonlening.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons