Verrassende cijfers: hoeveel betalen jongeren voor hun eerste huis?

Ondanks de steeds stijgende prijzen, wist de meerderheid van de Belgische jongeren (tussen 22 en 35 jaar oud) die door Ipsos ondervraagd werden hun budget voor de aankoop van een eerste huis te respecteren. De meeste eigenaars jonger dan 35 jaar hebben minder dan 300.000 euro gespendeerd.

Regionale verschillen

In Brussel heeft een derde (32%) van de jongeren een huis gekocht voor een bedrag tussen 200.000 en 300.000 euro. In Vlaanderen is dat aantal nog wat hoger: 37% betaalde tussen 200.000 en 300.000 euro. In Wallonië daarentegen betaalde de helft minder dan 200.000 euro voor zijn eerste woning.

Welke toegevingen?

Om dat budget te respecteren, zijn kopers bereid om toegevingen te doen. De staat van afwerking is een eerste variabele die aangepast kan worden. In 30% van de gevallen maakt het droomhuis plaats voor een gebouw war nog wat renovatiewerk aan is, vertelt Axa. Ze zijn ook bereid om een open bebouwing op te geven voor een halfopen bebouwing.

26% van de bevraagde jongeren gaf aan het budget overschreden te hebben. De helft daarvan deed dat omdat ze hun ideale woning gevonden hadden. Gemiddeld geven jongeren 32% van hun maandelijkse inkomsten af aan hun woonlening.

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons