Ventileren helpt tegen hooikoorts

Tranende ogen? Hevige niesbuien? Een jeukende en geïrriteerde huid? Geen twijfel mogelijk: het hooikoortsseizoen is in het land. Wist je dat de juiste manier van ventileren de klachten van hooikoorts kunnen verminderen?

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in België. Naar schatting tussen de 12 en 28% van de Belgische bevolking heeft hooikoortssymptomen. De allergie wordt veroorzaakt door het bloeien van bomen, bloemen en grassen. Tegen hooikoorts bestaan verschillende geneesmiddelen, maar je kunt hooikoorts ook preventief tegengaan. Een goede ventilatie van je woning is een stap in de juiste richting. 

Natuurlijke of mechanische ventilatie

Een gezonde luchtkwaliteit in je woning is nodig wanneer je aan hooikoorts lijdt. Voor de aan- en afvoer van lucht kun je kiezen tussen natuurlijke of mechanische ventilatie. 

Natuurlijke ventilatie vindt plaats wanneer je een raam of deur openzet of wanneer je ventilatieroosters in deuren en muren plaatst. Voor mensen met hooikoorts is dit echter geen ideale oplossing omdat de pollen op deze manier nog steeds binnen kunnen. 

Mechanische ventilatie biedt wel een oplossing tegen hooikoorts. Hierbij wordt de buitenlucht gefilterd vooraleer ze binnenkomt, waardoor pollen en stuifmeel buiten blijven. Ook andere allergenen en ziekteverwekkers, zoals huisstofmijt en fijn stof worden door de filtering tegengehouden. De ventilatiesystemen B en D filteren pollen, stuifmeel en andere allergenen die via de verse lucht worden aangevoerd. Een D-systeem uitgerust met een G3-filter houdt tot 85% van de stofdeeltjes tegen en een hoogwaardige F6-filter houdt zelfs 99% van alles stofdeeltjes buiten de deur. 

Investeren in een mechanisch ventilatiesysteem is dus zeker aan te raden voor personen die last hebben van hooikoorts. Een extra tip: als je bovendien over sterk isolerende ramen beschikt, kun je die gezonde, zuivere lucht gemakkelijker in je woning houden 

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons