Vastgoedmakelaars vragen makelaar voor lokaal woonbeleid in elke gemeente


De Vlaamse vastgoedmakelaars, bij monde van CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), willen dat elke burgemeester in Vlaanderen een vastgoedmakelaar aanstelt die beleidsmatig kan meedenken over de woon- en vastgoedplannen in zijn stad of gemeente. Dat melden ze zaterdag in een persbericht. 
 
Volgens de sector blijkt uit een recente rondvraag dat het voorstel 'de uitdrukkelijke steun van alle politieke partijen in Vlaanderen geniet'.
Uit de bevraging blijkt, zo stellen de vastgoedmakelaars, dat 'alle politieke partijen in Vlaanderen het onverdeeld eens zijn over de toegevoegde waarde van de vastgoedmakelaars voor het gemeentelijke woonbeleid', en dat wegens hun expertise.

De voorbije jaren waren de vastgoedmakelaars al vertegenwoordigd in diverse woonraden en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (Gecoro's), 'maar intussen ligt de lat een stuk hoger en claimt de sector zijn rol in élke gemeente'.
'Nooit eerder waren de uitdagingen op het vlak van wonen zo groot. De laagste inkomens klagen over de betaalbaarheid van wonen, en voor de middenklasse rest de vraag hoe we het betaalbaar kunnen houden. Daarnaast kampt de vrije huurmarkt met structurele problemen, wordt de schaarste aan bouwgrond groter en blijft het een grote uitdaging om een zeer groot aantal oudere woningen te renoveren of te vervangen', besluiten de makelaars.

Op 23 november vindt overigens het grootste vastgoedcongres van het jaar plaats voor de Vlaamse makelaardij. Daar zal hun rol grondig bediscussieerd worden.

Bron:
https://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_bouw/Vastgoedmakelaars_vragen_makelaar_voor_lokaal_woonbeleid_in_elke_gemeente.9269679-3101.art?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&ckc=1&goback=%2Egde_2728678_member_186896216

 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons