Vanaf 2016 naar E-peil 50

Vanaf 2016 zal elke nieuwbouwwoning een E-peil van 50 moeten halen. Dat is de nieuwe stap in het traject naar bijna-energieneutrale nieuwbouw in 2021 die de Vlaamse overheid in overleg met de bouwsector heeft vastgelegd. E50 is momenteel het kosten optimale energieniveau voor nieuwbouw.

De Vlaming bouwt jaar na jaar energiezuiniger, zo blijkt uit de databank van de energieprestatie-aangiften van het Vlaams Energie Agentschap (VEA) en uit werfmetingen die het VEA jaarlijks laat uitvoeren. Het gemiddelde E-peil van een nieuwbouw is gezakt van E88 voor bouwaanvragen in 2006 tot E64 voor bouwaanvragen in 2009. Momenteel moet een nieuwe woning een E-peil van E70 of minder halen, op 1 januari 2014 wordt dat E60. Meer dan een op de drie nieuwe eengezinswoningen die de voorbije jaren werden gebouwd doet nu al beter dan de norm die pas ingaat in 2014. Dat bewijst niet alleen dat veel Vlamingen heel bewust kiezen voor een zuinige woning, maar ook dat het perfect haalbaar is om zuiniger te bouwen.

Vlaming bouwt energiezuinig
Dat is goed nieuws, want het betekent zowel winst op de energiefactuur van de bouwheren als winst voor het milieu. “Een nieuwe woning bouw je voor het leven”, zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. “Hoe minder energie ze nodig heeft, hoe groter de besparing op de maandelijkse energiefactuur. De investering om de woning van meet af aan zuiniger te maken, verdient zichzelf ruimschoots terug. Heel veel Vlamingen bouwen nu al een woning die veel zuiniger is dan wat verplicht is”, zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. “Studies tonen aan dat dat ook het verstandigst is: een E50-woning levert tegen een beperkte meerkost een grote energiewinst op. Als je bedenkt dat een woning die je nu bouwt tientallen jaren dienst doet, zorg je best meteen voor een zo laag mogelijke energiefactuur.”

E30 in 2021
Uit de studies blijkt dat E50 momenteel het kostenoptimale E-peil is voor woningen. Dat betekent dat dit energieniveau het goedkoopst is wanneer je niet alleen de bouwkost, maar ook de besparingen op de energiefactuur mee in rekening brengt. Naarmate de isolatie- en ventilatietechnieken die daarvoor worden toegepast beter ingeburgerd en vaker toegepast worden, worden ze goedkoper. Hierdoor daalt het kostenoptimale E-peil de komende jaren verder naar E30. Daarom is beslist om het E30-peil voorop te stellen als doel dat we moeten halen in 2021. Tussen nu en 2021 kan het verplichte E-peil dan stapsgewijs verder worden aangescherpt. Zo krijgt de bouwsector een duidelijk perspectief, kan men zich geleidelijk aanpassen aan de nieuwe normen en weten bouwers die toekomstgericht willen bouwen in welke richting de Vlaamse nieuwbouw zal evolueren. Concreet zal in 2016 een nieuwe stap gezet worden naar E50, in 2018 naar E40 en in 2020 naar E35.

Om te garanderen dat die normen haalbaar en betaalbaar blijven, zal er om de twee jaar een nieuwe studie worden gemaakt over de kostenoptimale E-peilen en kan er indien nodig worden afgeweken van het vooropgestelde pad. Wie voorloopt op de normen zal ook in de toekomst kunnen genieten van een premie en een fikse korting op de onroerende voorheffing. Eerder dit jaar sloot Freya Van den Bossche ook een overeenkomst af met Belfius en Triodos om voordelige leningen toe te kennen voor energiezuinige nieuwbouw.

Kantoor- en schoolgebouwen
Voor kantoor- en schoolgebouwen wordt het doel voor 2021 vastgelegd op E40. Voor 2016 wordt een aanscherping naar E55 vastgelegd, in 2018 wordt dat E50 en in 2020 E45. Voor overheidsgebouwen wordt de lat iets hoger gelegd. Daar evolueren we al tegen 2019 naar E40, en wordt het verplichte E-peil vanaf 2016 al E50 en vanaf 2018 E45. “Op die manier zetten we enkele logische nieuwe stappen op weg naar nog zuiniger woningen,” zegt Van den Bossche. “Momenteel voldoet al meer dan een op drie nieuwe woningen die de voorbije jaren werd gebouwd aan de E60-norm die pas volgend jaar ingaat, terwijl al 1 op de 6 nieuwe woningen voldoet aan de E50-norm die pas in 2016 ingaat. Die realiteit op de Vlaamse bouwwerven onderstreept wat al onze studies aangeven: zuiniger bouwen is niet alleen haalbaar, het is financieel ook gewoon interessanter.”

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons