Uitzonderlijk veel huizen verkocht in de zomermaanden


Lage rente en het uitblijven van prijsstijgingen hebben er voor gezorgd dat er deze zomer veel meer woningen zijn verkocht dan gebruikelijk. Normaal zijn de zomermaanden erg kalm, maar dit jaar werden er 12 procent meer transacties gesloten. 

Dat  meldt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat in de marge van de presentatie van de Trends Vastgoedgids 2012.

"Meestal is er tijdens de zomer minder activiteit. Dit was dit jaar niet het geval. We stellen een duidelijke stijging van het aantal vastgoedtransacties vast. De toename bleek fors in juli en eveneens duidelijk voor augustus. In de twee zomermaanden bedroeg de stijging 12 procent", aldus Bart van Opstal, notaris en woordvoerder van de federatie.

Wat de prijzen betreft stellen de notarissen voor juli en augustus een "algemene stabilisatie vast van de vastgoedprijzen in België". Dat sluit goed aan bij de gegevens die de FOD Economie vorige week bekendmaakte over de eerste jaarhelft.

De huizenprijzen stegen volgens het Belgisch Notariaat deze zomer met 0,7 procent in Vlaanderen en met 0,5 procent in Wallonië. In Brussel was er een daling met 0,6 procent. Het nationale gemiddelde komt daarmee uit op een stijging met 0,5 procent.

Een zelfde tendens werd in de zomer vastgesteld voor de prijzen van appartementen, met een toename van 0,6 procent in Vlaanderen, met 1,4 procent in Wallonië en met 1,1 procent in Brussel, goed voor een nationaal gemiddelde van 0,7 procent.

Volgens de notarissen is de ongewone stijging van het aantal vastgoedtransacties deze zomer te wijten aan een stabilisering van de prijzen, historisch lage rentetarieven en een duidelijke interesse bij investeerders voor de vastgoedsector.

Bron:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120828_135


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag