Uitzonderlijk veel huizen verkocht in de zomermaanden


Lage rente en het uitblijven van prijsstijgingen hebben er voor gezorgd dat er deze zomer veel meer woningen zijn verkocht dan gebruikelijk. Normaal zijn de zomermaanden erg kalm, maar dit jaar werden er 12 procent meer transacties gesloten. 

Dat  meldt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat in de marge van de presentatie van de Trends Vastgoedgids 2012.

"Meestal is er tijdens de zomer minder activiteit. Dit was dit jaar niet het geval. We stellen een duidelijke stijging van het aantal vastgoedtransacties vast. De toename bleek fors in juli en eveneens duidelijk voor augustus. In de twee zomermaanden bedroeg de stijging 12 procent", aldus Bart van Opstal, notaris en woordvoerder van de federatie.

Wat de prijzen betreft stellen de notarissen voor juli en augustus een "algemene stabilisatie vast van de vastgoedprijzen in België". Dat sluit goed aan bij de gegevens die de FOD Economie vorige week bekendmaakte over de eerste jaarhelft.

De huizenprijzen stegen volgens het Belgisch Notariaat deze zomer met 0,7 procent in Vlaanderen en met 0,5 procent in Wallonië. In Brussel was er een daling met 0,6 procent. Het nationale gemiddelde komt daarmee uit op een stijging met 0,5 procent.

Een zelfde tendens werd in de zomer vastgesteld voor de prijzen van appartementen, met een toename van 0,6 procent in Vlaanderen, met 1,4 procent in Wallonië en met 1,1 procent in Brussel, goed voor een nationaal gemiddelde van 0,7 procent.

Volgens de notarissen is de ongewone stijging van het aantal vastgoedtransacties deze zomer te wijten aan een stabilisering van de prijzen, historisch lage rentetarieven en een duidelijke interesse bij investeerders voor de vastgoedsector.

Bron:
https://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120828_135

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons