Tussen verkoop en aankoop: het overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet is een lening op basis van de geschatte waarde van je oude woning, die je de mogelijkheid geeft om je nieuwe huis of appartement aan te kopen. Zolang je oude woning niet verkocht is, betaal je enkel de rente op deze lening. Na de verkoop betaal je het geleende bedrag aan de bank terug.

Concreet voorbeeld

Bert en Nathalie bezitten een huis ter waarde van € 250.000 maar willen graag een penthouse van € 450.000 kopen. Voor hun huidige woning hadden ze een woningkrediet van € 200.000 opgenomen, waarvan de helft al werd terugbetaald. Ze krijgen van de bank een overbruggingskrediet van € 150.000 (geschatte waarde huis – openstaande deel lening) en nemen voor de overige € 300.000 een woningkrediet op. Zolang hun oude woning nog te koop staat, betalen ze enkel de rente op het overbruggingskrediet af. Na de verkoop betalen ze het overbruggingskrediet van € 150.000 terug aan de bank en blijven enkel nog de maandelijkse aflossingen van het nieuwe woningkrediet over.


Belangrijke elementen binnen een overbruggingskrediet

Overbruggingskredieten bestaan er in vele maten en gewichten. Vergelijk de formules van de verschillende banken om te zien welk krediet best past bij jouw situatie. Bekijk zeker deze elementen:

  • Intresten
    Net zoals bij hypothecaire leningen kan de rentevoet van een overbruggingskrediet vast of variabel zijn. Bij een vaste rentevoet betaal je elke maand evenveel, een variabele rentevoet volgt de bewegingen van de markt. Er zijn ook formules waarbij je de intrest samen met het kapitaal mag afbetalen.
  • Minimumbedrag
    Heb je maar een kleine overbruggingslening nodig? Dan kan het zijn dat je niet bij alle banken terecht kan. Het maximumbedrag van een overbruggingskrediet is wel overal hetzelfde. Dit zal nooit meer dan de volledige geschatte waarde van je huidige woning bedragen.
  • Looptijd
    Vergelijk hoe lang de bank je een overbruggingskrediet wil toestaan. Bij de ene bank is dat 12 maanden, bij de andere 36. Denk hier goed over na, want als je huis niet tijdens deze periode wordt verkocht, kan dit je duur komen te staan.


Voor- en nadelen van een overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet biedt heel wat voordelen aan wie vastgoed wil verkopen en kopen, maar houdt ook enkele nadelen in. We sommen beide even op:

Voordelen

Financiële ruimte
Een overbruggingskrediet zorgt ervoor dat je geen zware hypothecaire lening moet aangaan voor je nieuwe woning. Je betaalt in afwachting van de verkoop enkel de intresten af en hoeft ook geen rekening te houden met notariskosten.

Flexibiliteit
Je woning raakt niet in 1-2-3 verkocht? Een overbruggingskrediet geeft je de ruimte om te wachten tot er een mooi bedrag betaald wordt, in plaats van op het eerste het beste bod in te gaan.

Nadelen

Niet zonder risico
Wordt je huis niet binnen de afgesproken termijn verkocht? Dan kan de rente op je overbruggingskrediet flink stijgen. Wordt je huis lager dan geschat verkocht? Dan moet je een deel van het overbruggingskrediet alsnog als hypothecaire lening opnemen.

Fiscaal niet interessant
Overbruggingskredieten waarbij je enkel de rente of zelfs helemaal niets afbetaalt, komen niet in aanmerking voor belastingvermindering.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons