7 to-do’s voor je een woning verhuurt

Je woning verhuren, dat betekent niet dat je alleen een huurprijs moet bepalen. Er komen nog een aantal zaken bij kijken. We zetten op een rijtje waarmee je moet rekening houden.

1. Kwaliteitsnormen behalen
Vooraleer je jouw woning te huur stelt, moet je ervoor zorgen dat de woning aan een lijst kwaliteitsnormen voldoet. Die minimale kwaliteitseisen zoals een stabiele woning, drinkbaar water en een energiezuinige woning zijn opgenomen in de Vlaamse Wooncode.

2. Leg een EPC voor
Om te weten hoe energiezuinig een woning is, is het verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) te overhandigen. Dit EPC geeft de energiescore van de woning weer en is dus louter informatief. Er hoeft geen minimale score behaald te worden. Het is verplicht deze score mee op te nemen in de advertenties voor woningverkoop.

3. Installeer rookmelders
Alle huurwoningen moeten uitgerust zijn met voldoende rookmelders. Op elke verdieping moet er eentje geïnstalleerd zijn. Wanneer hier geen gevolg wordt aangegeven, zal de gemeente ook geen conformiteitsattest uitreiken, wanneer je hier als verhuurder om vraagt. Dit zal ook leiden tot extra strafpunten wanneer een technisch verslag wordt opgemaakt.

4. Maak nu al werk van dakisolatie en dubbele beglazing
Nog drie jaar en dan moeten alle daken van huurwoningen geïsoleerd zijn. Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een R-waarde (thermische waarde van een isolatiemateriaal) van 0,75 m²K/W genomen. In plaats van het dak te isoleren is het ook toegestaan de zoldervloer een isolatiepakket te geven. Sinds 1 januari 2015 worden woningen gecontroleerd. Als een woning strafpunten toebedeeld krijgt, heeft de eigenaar nog tot 2020 tijd om het dak te isoleren. Vanaf 1 januari 2020 krijgt een woning vijftien strafpunten als de dakisolatie niet voldoet. In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen hetzelfde aantal strafpunten op het technisch verslag. Ook tegen 1 januari 2020 moeten alle huurwoningen dubbel glas hebben, zeker  in de leefruimte, keuken, slaapkamers en badkamers.

5. Bepaal een huurprijs
In het huurcontract staat de huurprijs opgenomen. Een correcte, objectieve huurprijs bepalen is een must. Een makelaar kan jou hier zeker en vast mee verder helpen, of met online tool Huurschatter.

6. Maak het huurcontract op
Eens alles in orde is gebracht en je een huurder gevonden hebt, maak je het huurcontract op. Bij elke huurder hoort een nieuw huurcontract, waarin de huurprijs en –termijn worden vastgelegd. Een huurcontract bevat de huurprijs en de huurtermijn. Bij de ondertekening ervan moet tegelijk een huurwaarborg worden betaald. Dit bedrag staat gelijk aan huur en staat vastgezet op een geblokkeerde rekening. In positieve omstandigheden krijg je dat bedrag na afloop van het huurcontract teruggestort. Tot slot registreer je dit huurcontract via een plaatselijk registratiekantoor of online via myRent. Vergeet ook niet een gedetailleerde plaatsbeschrijving te laten opmaken.

7. Sluit je aan bij het Huurgarantiefonds
Als verhuurder kan je niet altijd zeker zijn van een huurder die correct betaalt. Het is mogelijk je hier tegen te beschermen door je aan te sluiten bij het huurgarantiefonds. Het fonds garandeert een bijpassing van een huur van maximaal drie maanden, ofwel een bedrag van 2.776 euro.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons