9 tips om je lening draaglijker te maken

Bijna elke Vlaming heeft een baksteen in de maag. Iedereen stimuleert de aankoop van een eigen woning: je ouders, je bank, en zelfs de fiscus. Je droomwoning is niet goedkoop, dus leen je wat je nodig hebt en betaal je tot 30 jaar af. 360 maanden. Die lange periode voelt als een blok aan je been. Kan je daar wat aan doen? Hebbes.be zoekt het voor je uit.

1. Bestudeer je leningsvoorwaarden
Elke bank heeft verschillende leningformules met verschillende voorwaarden. Een hele klus dus om dit grondig uit te spitten. Denk goed na over wat je aantrekkelijk vind: vaste of variabele rentevoeg, looptijd, kortingvoorwaarden… Vergelijk verschillende banken en kies de beste voorwaarden.

2. Ga voor een kortere looptijd
De algemene regel is: een lagere rentevoet en kortere looptijd geven minder interest en een sneller dalende kapitaalschuld. Als dat lukt, moet je daarvoor dus gaan. Zo betaal je maandelijks hetzelfde bedrag maar ben je enkele jaren vroeger schuldenvrij.

3. Eis een lagere rentevoet
De rente staat nu historisch laag. Je vindt leningen aan 2 à 3%. Vijf jaar geleden leende je aan 4% of 5%; vijfentwintig jaar geleden aan 13%.

De rentevoet is het prijskaartje dat aan je lening hangt. Ben je een interessante klant, dan krijg je betere voorwaarden. Kan je leven met wat onzekerheid, dan kies je een variabele rentevoet. Huiver je bij die gedachte, dan ga je voor een vaste rentevoet.

Heb je al een lening lopen? Dan kan je vaak met een herfinanciering aan de huidige rentevoeten heel wat geld besparen.

4. Speel het concurrentiespel
Als je huidige bank geen scherp voorstel doet, ga je informeren bij de concurrentie. Je staat als klant namelijk vrij om te veranderen. Weet wel: Veranderen van bank brengt kosten en moeite met zich mee. Je verandert dan je zicht- en spaarrekening, schuldsaldo- en brandverzekering.

5. Hou met alle kosten rekening
De bank rekent erop dat je de looptijd van je lening uitdoet. Betaal je vervroegd terug, dan rekent ze je een sanctie aan: de wederbeleggingsvergoeding. Hoe hoog is dat bedrag? 3 maanden interest op je openstaande lening.

Verander je van bank? Dan schrap je de hypotheek van bank 1 en geef je een nieuwe hypotheek aan bank 2. Daarvoor betaal je notariskosten.

Je verandert ook je schuldsaldo- en brandverzekering. Vergelijk ook die kosten.

6. Investeer in jezelf
Je lening kost je 4% en je spaarboekje brengt minder dan 1% op? Waarom investeer je niet in je eigen lening?

Als je je lening herfinanciert, kan je een stuk van je lening afkopen. Je verlaagt het openstaand saldo en dus ook je maandelijkse afbetalingen. De meeste banken rekenen voor zo’n terugbetaling ook een wederbeleggingsvergoeding aan; combineer dus je herfinanciering en deze aflossing van kapitaal.

7. Quiwie? Quiwa? Quotiteit
Quotiteit is de verhouding tussen de waarde van je huis en je openstaande schuld. Banken spelen graag op veilig: als je maar 80% of 75% van de waarde van je huis leent, krijg je een beter tarief. Als je lening rond dat percentage zit, kan wat spaargeld je onder die drempel helpen en krijg je betere voorwaarden.

8. Een lange looptijd is niet het einde van de wereld
Laat je niks wijsmaken: een lange looptijd is geen drama. Je maandelijkse afbetaling vandaag zal je binnen 15 jaar minder zwaar vallen. Waarom? Inflatie. 100 euro is vandaag meer waard dan binnen 15 jaar. Vraag dat maar aan je ouders of grootouders. Hoeveel kostte een brood 20 jaar geleden? Inderdaad.

9. Wat kost dat?
Fiscaal is een zuivere herfinanciering neutraal: Genoot je van de oude woonbonus, dan hou je dat voordeel als je hetzelfde bedrag herfinanciert.

Stel: je leende 4 jaar geleden 200 000 euro op 25 jaar met vaste rentevoet 4%. Herfinancier je dit vandaag aan een vaste rentevoet van 2,5% dan betaal je bijna hetzelfde per maand, maar 3 jaar minder lang. Je bespaart 40 000 euro interest.

Trek daar je wederbeleggingsvergoeding en notariskosten af en je houdt meer dan 30 000 euro over. De moeite, niet?

Bron:
Hebbes


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag