In welke taal moet een huurcontract opgesteld worden?

Als verhuurder kan je kiezen in welke taal je een huurcontract opstelt. Om problemen te vermijden kies je best voor de taal van de regio waar het verhuurde goed gelegen is.

Als Nederlandstalige ben je eigenaar van een onroerend goed in Wallonië. Of je bent Franstalig en verhuurt een woning die in Vlaanderen gelegen is. In welke taal moet je het huurcontract opstellen?

De wet bepaalt niets
In de wet staat nergens een bepaling die zegt in welke taal je het huurcontract moet opstellen. Als verhuurder heb je de keuze. Zo kan je bijvoorbeeld perfect beslissen om een Franstalig contract te maken als je een woning verhuurt die in Vlaanderen is gelegen. Je zou bv. ook kunnen beslissen om een Engelstalige overeenkomst op te stellen voor het verhuren van een appartement dat in Wallonië ligt.

Kies de taal van de regio
Niettemin is het aangewezen het contract op te maken in de taal van de regio waar het onroerend goed dat je verhuurt gelegen is. Doe je dat niet en krijg je naderhand een discussie met je huurder, dan kan de rechter waar de zaak behandeld wordt wel eens vragen om een beëdigde vertaling van het contract bij te brengen.

Een vertaling geven
Is je huurder de taal van de regio niet machtig, overweeg dan een vrije vertaling toe te voegen aan het contract in een taal die je huurder wel begrijpt (waarbij je kan afspreken dat hij de kost van de vertaling op zich neemt). Kom overeen dat bij eventuele verschillen in de contracten het contract als opgesteld in de taal van de regio waar het onroerend goed is gelegen primeert.

Doe je dat niet dan loop je het risico dat je huurder later zegt dat hij de inhoud van de overeenkomst niet begreep en dat hij er niet mee akkoord ging.

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer

Mag je als verhuurder nog binnen in je huis?

Als je een huis of appartement verhuurt mag je daar niet meer te pas of te onpas binnengaan. Je hebt wel het recht een zekere controle te houden over je eigendom.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons