Spaarrentes verder onder druk, woonkredieten iets voordeliger

De ultralage rente heeft gevolgen voor uw persoonlijke centen. Terwijl spaargeld steeds minder opbrengt, wordt lenen slechts mondjesmaat goedkoper.

De rente op overheidsobligaties is voor banken een leidraad bij de bepaling van de spaarrentes en van de tarieven voor een hypothecaire lening. Geen wonder dat een daling van de rente gevolgen heeft voor uw bankproducten.

1. Spaarboekje
Hoewel het bij spaarboekjes vooral uitkijken is naar de kortetermijnrente van de Europese Centrale Bank (ECB) speelt de langetermijnrente toch ook een rol. Gemiddeld blijft spaargeld 2 à 3 jaar op de spaarrekening staan, waardoor de meeste banken voor de bepaling van de spaarrente ook kijken naar de rente op langere termijnen. De daling van de lange rente en de verwachting dat de ECB begin juni haar belangrijkste rentetarief nog zal verlagen, vergroten de kans dat banken de vergoeding op spaarboekjes nog neerwaarts aanpassen. Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België, zei dinsdag nog in De Tijd dat de spaarrente wellicht nog met een tiental basispunten zal dalen. Rabobank.be en de Waregemse spaarbank CKV losten al een schot voor de boeg door maandag een renteverlaging aan te kondigen.

2. Kasbon en volkslening
De lage rente is ook geen goed nieuws voor wie overweegt zijn spaargeld voor langere tijd vast te zetten in een kasbon, een termijnrekening of een volkslening. Dergelijke spaarproducten volgen per definitie de lange rente. Begin januari lagen de nettorentes op volksleningen met een looptijd van 10 jaar tussen 2,20 en 2,34 procent. Vandaag zijn de nettorentes voor dezelfde looptijd teruggevallen naar 1,90 à 2,20 procent. Een volkslening op vijf jaar biedt nog maximaal 1,53 procent netto.

3. Staatsbon
Door de rentedaling is het uitkijken naar de coupon van de volgende staatsbon. Op 4 juni worden, naar driemaandelijkse gewoonte, staatsbons met een looptijd van vijf en acht jaar uitgegeven. De coupons worden op 20 mei vastgelegd. De rente zal wellicht lager liggen dan bij de vorige uitgifte, toen de coupon op 0,9 procent bruto (0,68% netto) lag voor de uitgifte op vijf jaar en op 1,75 procent bruto (1,31% netto) voor de uitgifte op acht jaar.

4. Hypothecaire lening
Voor wie een hypothecaire lening wil afsluiten of zijn bestaande wil herfinancieren kan de lage rente positief zijn. Toch mag het effect van een dalende rente niet overschat worden. ‘Rentedalingen sijpelen maar mondjesmaat door in de hypothecaire tarieven, omdat die al historisch laag zijn. Bij leningen met een vaste rente is het effect heel klein, bij leningen met een variabele rente iets groter’, stelt John Romain van Immotheker. De hoop op fors lagere tarieven lijkt niet gewettigd. ‘We hebben geen aanwijzingen dat de hypothecaire rentevoeten nog zullen dalen. We verwachten eerder dat ze stabiel blijven’, luidt het bij marktleider BNP Paribas Fortis. Omgekeerd is er volgens de banken ook geen reden om zich te haasten. ‘De economische activiteit in de eurozone trekt aan, maar de inflatie blijft extreem laag, waardoor er geen echte opwaartse druk op de rentes zit’, valt te horen bij Belfius. Wie de lage tarieven wil aangrijpen voor een herfinanciering van zijn lopende lening, houdt het beste rekening met de kosten die bij zo’n herfinanciering komen kijken.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons