Spaarrentes verder onder druk, woonkredieten iets voordeliger

De ultralage rente heeft gevolgen voor uw persoonlijke centen. Terwijl spaargeld steeds minder opbrengt, wordt lenen slechts mondjesmaat goedkoper.

De rente op overheidsobligaties is voor banken een leidraad bij de bepaling van de spaarrentes en van de tarieven voor een hypothecaire lening. Geen wonder dat een daling van de rente gevolgen heeft voor uw bankproducten.

1. Spaarboekje
Hoewel het bij spaarboekjes vooral uitkijken is naar de kortetermijnrente van de Europese Centrale Bank (ECB) speelt de langetermijnrente toch ook een rol. Gemiddeld blijft spaargeld 2 à 3 jaar op de spaarrekening staan, waardoor de meeste banken voor de bepaling van de spaarrente ook kijken naar de rente op langere termijnen. De daling van de lange rente en de verwachting dat de ECB begin juni haar belangrijkste rentetarief nog zal verlagen, vergroten de kans dat banken de vergoeding op spaarboekjes nog neerwaarts aanpassen. Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België, zei dinsdag nog in De Tijd dat de spaarrente wellicht nog met een tiental basispunten zal dalen. Rabobank.be en de Waregemse spaarbank CKV losten al een schot voor de boeg door maandag een renteverlaging aan te kondigen.

2. Kasbon en volkslening
De lage rente is ook geen goed nieuws voor wie overweegt zijn spaargeld voor langere tijd vast te zetten in een kasbon, een termijnrekening of een volkslening. Dergelijke spaarproducten volgen per definitie de lange rente. Begin januari lagen de nettorentes op volksleningen met een looptijd van 10 jaar tussen 2,20 en 2,34 procent. Vandaag zijn de nettorentes voor dezelfde looptijd teruggevallen naar 1,90 à 2,20 procent. Een volkslening op vijf jaar biedt nog maximaal 1,53 procent netto.

3. Staatsbon
Door de rentedaling is het uitkijken naar de coupon van de volgende staatsbon. Op 4 juni worden, naar driemaandelijkse gewoonte, staatsbons met een looptijd van vijf en acht jaar uitgegeven. De coupons worden op 20 mei vastgelegd. De rente zal wellicht lager liggen dan bij de vorige uitgifte, toen de coupon op 0,9 procent bruto (0,68% netto) lag voor de uitgifte op vijf jaar en op 1,75 procent bruto (1,31% netto) voor de uitgifte op acht jaar.

4. Hypothecaire lening
Voor wie een hypothecaire lening wil afsluiten of zijn bestaande wil herfinancieren kan de lage rente positief zijn. Toch mag het effect van een dalende rente niet overschat worden. ‘Rentedalingen sijpelen maar mondjesmaat door in de hypothecaire tarieven, omdat die al historisch laag zijn. Bij leningen met een vaste rente is het effect heel klein, bij leningen met een variabele rente iets groter’, stelt John Romain van Immotheker. De hoop op fors lagere tarieven lijkt niet gewettigd. ‘We hebben geen aanwijzingen dat de hypothecaire rentevoeten nog zullen dalen. We verwachten eerder dat ze stabiel blijven’, luidt het bij marktleider BNP Paribas Fortis. Omgekeerd is er volgens de banken ook geen reden om zich te haasten. ‘De economische activiteit in de eurozone trekt aan, maar de inflatie blijft extreem laag, waardoor er geen echte opwaartse druk op de rentes zit’, valt te horen bij Belfius. Wie de lage tarieven wil aangrijpen voor een herfinanciering van zijn lopende lening, houdt het beste rekening met de kosten die bij zo’n herfinanciering komen kijken.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons